17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 5:11
No menu items!

BEC: Cum votează persoanele netransportabile

spot_img

Birourile electorale ale secţiilor de votare vor afişa, în preziua votării, la loc vizibil, la intrarea în sediul secţiei de votare, precizarea referitoare la modul cum îşi exercită dreptul de a alege persoanele netrasportabile din cauză de boală sau invaliditate.

Potrivi BEC, pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „Votat” şi buletine de vot – la locul unde se află alegătorul.

De reţinut că în raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială, iar aceasta poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare. Pot vota prin intermediul urnei speciale numai persoanele care domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective şi numai dacă se asigură secretul votului.

De asemenea, BEC a stabilit că transportarea urnei speciale se face numai de către membri ai biroului electoral al secţiei de votare, însoţiţi de pază. La deplasarea urnei speciale pot asista observatorii acreditaţi care îşi manifestă această dorinţă.  Totodată, potrivit Biroului Electoral Central, neştiinţa de carte a alegătorilor nu constituie motiv temeinic pentru însoţirea acestora în cabina de votare. Totodată, candidaţii nu pot însoţi alegătorii în cabina de votare. (A.M)