17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 4:12
No menu items!

BEC: Analfabeţii nu pot fi însoţiţi în cabina de vot

spot_img

Neștiința de carte a alegătorilor nu constituie motiv temeinic pentru însoțirea acestora în cabina de vot.

Decizia BEC privind alegerile parlamentare din 9 decembrie vine în urma unei propuneri a Asociației Pro Democrația care a cerut eliminarea din categoria persoanelor care pot fi asistate a persoanelor analfabete. Până acum, legea 35/2008 spunea că “Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau membrilor biroului electoral al secţiei de votare”.

De asemenea, “candidații nu pot însoți alegătorii în cabina de votare”, a mai decis BEC în cadrul măsurilor pentru buna desfășurare a votării. În ceea ce privește urna specială, Biroul Electoral Central spune că la deplasarea acestei pot asista și “obsevatori acreditați care își manifestă această dorință”.

Rata analfabetismului în România este de aproximativ 10%, conform Recensământului realizat în 2011, principalul factor care a influenţat această cifră fiind sărăcia. (A.M)