BCR, un El Dorado pentru Erste: Banca din România a contribuit cu 30% la profitul grupului

The logo of Austrian Erste Group Bank is pictured outside their headquarters in Vienna

Banca Comercială Română (BCR) a contribuit, în primele nouă luni ale acestui an, cu aproape 30% la profitul Erste Group, în condițiile în care activele băncii din România reprezintă puțin peste 7% din cele ale întregului grup.

Astfel, BCR a realizat un profit net de aproximativ 127 de milioane de euro, în condițiile în care, în perioada similară a anului trecut, cea mai mare bancă din România a avut pierderi de peste 172 de milioane de euro. Pe de altă parte, profitul grupului Erste a scăzut, în aceeași perioadă, cu 28%, de la 597 de milioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut, la 430 de milioane de euro.

Potrivit datelor neauditate, activele BCR s-au redus cu 7% față de finalul anului trecut, la 15,26 miliarde de euro, în timp ce activele la nivel de grup au scăzut cu aproape 3%, până la 208 miliarde de euro. Astfel, activele băncii din România reprezintă, după primele nouă luni ale acestui an, 7% din activele Erste Group.

Un comunicat al Erste Group arată că taxele pe venit au beneficiat de impactul pozitiv al eliberării unor pasive fiscale în valoare de 127,7 milioane de euro în România. La polul opus, taxele bancare și pe tranzacțiile financiare din Austria, Ungaria și Slovacia au avut un impact negativ de 247 milioane de euro.

“Eforturile noastre de redresare a băncii devin vizibile: restructurarea afacerii este finalizată, stocul total de credite neperformante a scăzut pentru prima oară din anul 2008, iar portofoliul de credite se reechilibrează în favoarea creditelor acordate în monedă locală. În condiţiile unui context din piaţă stabil şi predictibil, vom putea să ne concentrăm din ce în ce mai mult pe o creştere sănătoasă, urmărind un echilibru adecvat între riscuri şi venituri. Cele nouă miliarde RON capital alocat pentru a susţine grupul BCR ne asigură o poziţie solidă de a creşte afacerea şi a sprijini economia românească”, a declarat în comunicat preşedintele executiv al BCR, Tomas Spurny.

La rându-le, reprezentanții Erste Group sunt de părere că performanța economică în regiunea Europei Centrale și de Est va continua să se îmbunătățească ușor până la finalul acestui an. Cu toate acestea, instituția notează că cererea de credite nu-și va reveni semnificativ în perioada rămasă până la sfârșitul lui 2013.

”Erste Group se așteaptă ca profitul să scadă cu până la 5% în 2013, ca urmare a scăderii veniturilor operaționale, fiind doar parțial compensat de reducerea costurilor operaționale. Estimăm că și costurile de risc ale grupului vor scădea cu aproximativ 10 – 15% în 2013, mai ales ca urmare a îmbunătățirii situației de risc în România”, se arată într-un comunicat al Erste Group.

De asemenea, austriecii se așteaptă ca segmentul de retail și IMM-uri din România să se reîntoarcă pe profit în 2013, în timp ce subsidiarele din Austria, Slovacia și Ungaria vor continua să influențeze negativ activitatea grupului, mai ales din perspectiva taxelor bancare.

Cosmina Croitoru

NICIUN COMENTARIU