10.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 23:11
No menu items!

Basca lui Nicolae Ceaușescu și un covor cu chipurile dictatorilor, scoase la licitație

spot_img

O licitaţie cu bunuri din „Epoca de Aur” are loc în această seară, la casa Artmark. Printre obiectele scoase la vânzare se regăsesc basca tovarășului Nicolae Ceaușescu, un covor cu portretul dictatorilor și o cruce din Onix pe care Ceaușescu a primit-o în dar de la primul președinte al Ciprului.

 

În august 1975, Nicolae Ceauşescu a participat la Conferinţa pentru securitate şi cooperare în Europa de la Helsinki. Cu această ocazie, a primit în dar de la Patriarhul Makarios al III-lea, primul preşedinte al Ciprului, o cruce din onix şi os. Aceasta este scoasă la vânzare cu un preț de pornire de 300 de euro.

Alte obiecte care au aparținut dictatorului sunt două băști, obiect vestimentar aproape nelipsit lui Ceaușescu ăn vizitele sale de lucru și un covor țesut de mână purtând portretul soţilor Ceauşescu și care provine de la Palatul Primăverii.

În aceeaşi licitaţie sunt scoase la vânzare trei fotografii realizate în prima jumătate a secolului trecut de Aziz Eloui Bey şi Lee Miller, ce i-au fotografiat, între alţii, pe Chaplin, Dalí şi Man Ray.

Fotografiile poartă, în mod neaşteptat, desenele făcute şi semnate de Constantin Brâncuşi, în 1937-1938. Cele trei fotografii pot fi licitate, fiecare pornind de la preţul de 1.000 euro.

Un alt lot important al licitaţiei, ce fascinează prin provenienţă şi istorie, este masca tradiţională triburilor Baule, ce a aparţinut Papei Paul al VI-lea, cu preţul de pornire de 1.500 euro.