23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 14:55
No menu items!

Ban Ki-moon sugerează ca ONU şi OIAC să trimită o misiune de 100 de oameni în Siria

spot_img

Ban Ki-moon

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a recomandat luni crearea unei „misiuni commune” a ONU și Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) la care să participe 100 de persoane, pentru a elimina arsenalul chimic sirian, informează AFP.

Aceasta va fi „prima misiune comună din istoria ambelor organizații”, iar baza sa operațională a acesteia va avea sediul la Damasc, în timp ce baza din spate va fi în Cipru, a adăugat Ban Ki-moon într-un raport adresat Consiliului de Securitate al ONU.

Misiunea va fi condusă de un „coordonator special civil” ce va avea rangul de secretar general adjunct.

O echipă restrânsă, formată din douăzeci de experți ai ONU și OIAC se află deja în Siria de la 1 octombrie pentru a începe distrugerea arsenalului chimic sirian.

„Aceasta va avea misiunea… de a traversa liniile frontului și în unele cazuri teritorii controlate de grupuri armate ostile acestei misiuni commune”, precizează Ban Ki-moon.

Armele chimice pe care misiunea trebuie să le elimine  – aproximativ 1.000 de tone  – „sunt periculoase de manevrat, de transportat și de a distrus”, continuă secretarul general al ONU. „Cele două priorități ale mele sunt de a elimina programul sirian de arme chimice și a asigura securitatea personalului misiunii comune care s-a oferit voluntar să ducă la bun sfârșit această sarcină esențială, dar periculoasă”.

Ban Ki-moon are în vedere ca operațiunea de dezarmare chimică să aibă loc în „trei faze” „, prima începând deja,, cu „cooperarea deplină” a Guvernului sirian. A doua fază, până la 1 noiembrie, ar trebui să permită distrugerea tuturor instalațiilor de producție a armelor chimice. Ultima, de la 1 noiembrie şi până la 30 iunie 2014, va fi „cea mai dificilă”, constând în distrugerea a circa 1.000 de tone de produse toxice şi precursori în aproape 40 de locuri.

Potrivit raportului adresat Consiliului de Securitate al ONU,  în vreme ce experţii din cadrul OIAC se vor ocupa de partea tehnică, rolul ONU va fi „să asigure coordonarea şi legătura cu Guvernul sirian şi grupuri de opoziţie, aranjamente în domeniul securităţii, logistica, comunicaţiile şi administrarea”.

C.A.