18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 22:02
No menu items!

Băsescu: Nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat

spot_img

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri seara, la Palatul Cotroceni, că nu confirmă faptul că Omar Hayssam – condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism – a fost preluat din Siria și nici faptul că acesta ar fi fost adus în România în baza unui tratat de extrădare.

„Nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nu confirm că a fost adus în țară cu un avion al Armatei Române și, de asemenea, nu confirm că a fost adus în țară în baza unui tratat de extrădare”, a explicat Traian Băsescu.

În plus, șeful statului a susținut că, având în vedere vârsta pe care o are omul de afaceri sirian, dar și pedepsele pe care acesta le are de executat, nu crede că acesta va petrece 20 de ani de închisoare și că îi recomandă să colaboreze cu autoritățile române.

Răspunzând unei întrebări privind locul de unde a fost adus Omar Hayssam, șeful statului a adăugat că el nici nu confirmă, nici nu infirmă nimic, adăugând: „Cum să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat„.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, de un jurnalist, dacă nu confirmă faptul că Omar Hayssam a fost preluat din Siria, el răspunzând: „Nu confirm”. Jurnalistul a insistat, întrebându-l pe şeful statului de unde a fost preluat Omar Hayssam.

„Păi, aicea-i cheia. Cum să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat. Deci, nu vă pot confirma şi nici infirma nimic”, a răspuns Băsescu.

Şeful statului a spus anterior că este necesar să facă unele clarificări pentru a proteja interesele statului român, cu atât mai mult cu cât în spaţiul public s-au pronunţat demnitari, foşti miniştri şi foşti şefi de servicii. „Trebuie clarificate câteva aspecte, pentru că altfel riscăm să fim apreciaţi mult mai prost decât merităm, şi nu de altcineva, ci chiar de partenerii noştri din UE, NATO şi prieteni de peste tot din lume”, a arătat preşedintele.

„Vreau să felicit instituţiile implicate în acest efort în aceşti cinci ani, că sunt singurele care nu vorbesc şi nu fac declaraţii publice”, a mai declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a amintit că, atunci când a plecat din România, Omar Hayssam nu avea niciun mandat de a nu părăsi ţara.
„Când a plecat, Omar Hayssam nu avea niciun mandat de a nu părăsi ţara, nu discut de ce, şi nu se ceruse niciun sistem de supraveghere al vreunei instituţii, fie că ar fi fost al MI sau SRI. Deci, în 2006, când a plecat din ţară, Omar Hayssam putea fi acuzat de trecerea frauduloasă a frontierei de stat, lucru pentru care a şi fost condamnat la doi ani de închisoare. A devenit problemă fundamentală pentru instituţiile statului când a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism. Această condamnare s-a produs în 2008 şi atunci a fost obligaţia structurilor de securitate să-l aducă în ţară pentru a se împlini dispoziţiile justiţiei. Abia din 2008 a devenit un obiectiv major în vederea împlinirii justiţiei”, a arătat Traian Băsescu.

Băsescu a precizat că, din acest moment, consideră misiunea sa încheiată în cazul Hayssam. „Din acest moment, în problema Omar Hayssam am conştiinţa împăcată că s-a făcut tot ce a trebuit pentru ca justiţia să fie îndeplinită. Este o problemă politică, economică şi o problemă penală mai ales. Este din acest moment sarcina justiţiei să afle tot ce este de aflat. Din punct de vedere al preşedintelui, consider misiunea încheiată”, a afirmat Traian Băsescu.

„Am văzut sintezele pentru ziua de astăzi, presa şi cu siguranţă şi cetăţenii au foarte multe întrebări legate de relaţiile lui politice din perioada când a fost în ţară, legate de cum a dobândit averea, legate de cum a finanţat partide, de cum a făcut trafic de alcool şi ţigări fără să fie depistat şi eventual cum a făcut trafic de armament, dacă a făcut şi asta. Dar acestea, din acest moment, sunt problemele procurorilor şi judecătorilor”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a mai spus că „Omar Hayssam este o problemă politică, economică şi o problemă penală mai ales”, dar din punct de vedere al implicării sale ca preşedinte îşi consideră încheiată misiunea.

„Din acest moment, în problema Omar Hayssam am conştiinţa împăcată că s-a făcut tot ce a trebuit pentru ca justiţia să fie îndeplinită”, a spus şeful statului.

R.D.