18.1 C
București
marți, 28 mai 2024 - 14:37
No menu items!

Băsescu, mulţumit că statul mai are acţiuni la Petrom

spot_img

Președintele Traian Băsescu s-a declarat miercuri mulțumit de faptul că statul român nu a vândut anul trecut 10% din Petrom și a subliniat că acum a înțeles toată lumea că acest lucru nu se va mai face.

În 2011, procesul de vânzare a 9,84% din Petrom pe bursă a eşuat, întrucât investitorii nu au subscris minimim 80% din acţiuni, care era pragul din acea ofertă.

La debutul întrevederii cu Gerhard Roiss, președintele Consiliului de Supraveghere Petrom şi director general executiv al OMV, întâlnire la care a participat și managerul general al Petrom, Mariana Gheorghe, Traian Băsescu a mai spus că România poate deveni un jucător important pe piața energiei în 10 ani, dacă explorările din Marea Neagră vor fi fructificate.

Atât președintele Traian Băsescu, cât și Gerhard Roiss s-au arătat impresionați de faptul că Mariana Gheorghe se află în topul primelor 30 de femei din lume.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a fost inclusă în ediţia din acest an a clasamentului celor mai puternice 50 de femei din lumea afacerilor realizat de revista Fortune.

Mariana Gheorghe se situează pe locul 32. Este pentru prima dată când o româncă apare în acest top.

Mariana Gheorghe a devenit director general al OMV Petrom în 2006.

Aceasta declara, în 7 octombrie, că producția de gaze din zăcământul descoperit în Marea Neagră ar putea începe pe la sfârșitul acestui deceniu, respectiv în 2018, iar exploatarea zăcământului este estimată pentru o perioadă de zece ani.

Într-un interviu pe care directorul executiv OMV Gerhard Roiss l-a acordat revistei germane Manager acesta spune că în România se va vedea o creştere uriaşă mulţumită rezervelor gigantice de petrol şi gaze găsite în Marea Neagră.

“În România am găsit în Marea Neagră o rezervă gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importanţă globală. Astfel că aici vom vedea o creştere uriaşă. În România am cumpărat cel mai mare operator de benzinării şi rafinării. Iar prin acest exemplu observăm că: noi deţinem nişa concernului European integrat”, a declarat Gerhard Roiss. Oficialul OMV crede că Nabucco ar putea fi utilizat nu doar pentru livrarea gazelor din Azerbaidjan (zăcământul Shah-Deniz) spre Europa, ci şi pentru cele extrase din Marea Neagră.