15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 6:34
No menu items!

Băsescu îl va dezbrăca public pe candidatul “acoperit” conform propriului plan

spot_img

Șeful statului a declarat, miercuri seară, că va face dezvăluirea într-o conferință de presă, la Cotroceni

basescu_cotroceni

Prezent miercuri seară, la televiziunea publică, Traian Băsescu a refuzat din nou să divulge cine este candidatul la prezidențiale la care s-a referit cu o săptămână în urmă arătând că a fost „ofițer acoperit”. El a precizat că va dezvălui identitatea acestuia, conform propriului plan, cel mai probabil într-o conferință de presă pe care o va susține la Palatul Cotroceni.

Nu aș veni cu completări acum, am și eu o oarecare planificare, vreau să fie un moment în care să aibă acces toată presa. (…)Să nu se aștepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete. Nu poate fi așa ceva. Dacă aș fi primit ceva de la un serviciu secret … eu am ridicat problema dacă a fost un ofițer acoperit. Eu sunt convins că o astfel de recunoaștere, dacă va fi, nu va face rău nimănui. Un fost ofițer acoperit nu poate fi liniștit, indiferent ce funcție are. Eu am spus într-o misiune a lui Tucă – Securitatea a beneficiat de la mine de câteva camioane de rapoarte, cele de voiaj, cele de la Anvers, gândindu-mă că au fost văzute și de Securitate, eram comandant pe o mare navă, dar din acel moment nu a mai putut să treacă pe lângă mine niciun ofițer de Securitate fără să zâmbească complice. Aici e cheia, dacă ai ceva, când vorbim de președintele României, CV – ul tău trebuie să fie complet și electoratul să știe cine ești.

Traian Băsescu
președintele României

Băsescu a susținut că poate dezvălui fără probleme identitatea candidatului „acoperit”, pentru că nu este vorba despre documente pe care le-ar fi primit de la serviciile de informații și, prin urmare, nu este vorba despre un secret de stat.

Ar putea fi niște probleme dacă ai fost cumva în incompatibilitate, să fi fost angajat în Justiție la acea vreme, toti fac trimitere la Legea 303 din 2004, care a stabilit incompatibilități, dar Legea 92/1992 avea o prevedere expresă pentru procurori și judecători că nu pot fi ofițeri acoperiți. Discutăm despre ceea ce Legea secretului de stat permite – când se suspectează o ilegalitate, nu poate fi secret. Eu nu am primit un astfel de document cu nume și prenume de la vreun serviciu de informații, în care să mi se spună ca e ofițer acoperit un membru al guvernului. Dacă s-ar fi întâmplat asta, ar fi trebuit să tac, e secret de stat. Dacă totuși printre candidați există un domn care a avut în trecut un astfel de lucru – nu e nimic rușinos, dar el trebuie recunoscut. Nu discutăm despre recunoașterea de către vreun serviciu. Dacă ar fi existat așa ceva, nu aș fi deschis niciodată subiectul, nu aveam voie. Cât timp nu a existat, am voie. Nu divulg un secret de stat, ci expun un punct de vedere. Eu, la orice numire de guvern, cu excepția celor care vin direct din Parlament – acolo mă obligă legea să primesc jurămantul, în schimb la remanieri, având dreptul dat de CCR să resping o primă propunere, întotdeuna mă informez. Și când am primit informația  – și au fost cazuri când un domn propus să fie ministru a fost ofițer acoperit  – l-am sunat și i-am spus: <<Să nu candidezi, știi prea bine ce spun, dacă vrei să o spui public, e treaba ta, dacă nu, să nu vii în Guvern>>.

Traian Băsescu
președintele României

R.D.