9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 2:36
No menu items!

Băsescu cere parlamentarilor să discute cazurile Dobre şi Borbely odată cu cel al lui Trăşculescu UPDATE

spot_img

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reluarea votului pentru Borbely şi Dobre odată cu cel al deputatului PDL de Vrancea, Alin Trăşculescu. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor  a fost  convocat luni la ora 13.00 pentru a discuta cazul deputatului PDL Alin Trăşculescu, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Președintele Traian Băsescu a solicitat Camerei Deputaților ca în eventualitatea în care deputații vor discuta ridicarea imunității deputatului Alin Trășculescu, aceștia să reia dezbaterea privind urmărirea penală a foștilor miniștri Victor Paul Dobre (PNL) și Laszlo Borbely (UDMR).

„Având în vedere faptul că, în momentul de față, la Camera Deputaților, este posibil să luați în discuție solicitarea de ridicare a imunității parlamentare a dlui deputat Alin Trășculescu, vă rog să găsiți, cu respectarea legislației și a procedurilor parlamentare, căile legale pentru a relua dezbaterea cu privire la cele două solicitări ale Parchetului privind încuviințarea începerii urmăririi penale față de domnii deputați (foști miniștri) Laszlo Borbely și Paul Victor Dobre, pentru a permite autorității judecătorești să își desfășoare activitatea în absența oricăror influențe sau obstrucții”, a scris Băsescu în solicitare.

„În calitate de președinte al României și în virtutea atribuției constituționale de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, îmi permit să vă semnalez că, în perspectiva noului raport de țară (MCV), orice încercare de blocare a activității autorității judecătorești va conduce la neîndeplinirea de către România a condiționalităților asumate în cadrul MCV, cu consecințe grave în planul reformei justiției și luptei împotriva corupției. Am convingerea că veți dispune diligențe în vederea optimizării instrumentelor legale necesare, astfel încât autoritățile judecătorești competente să își deruleze în continuare activitatea de cercetare, această solicitare fiind doar o modalitate de a răspunde angajamentelor pe care ni le-am asumat, atât pe plan intern, cât și în calitate de stat membru al Uniunii Europene”, se mai arată în scrisoarea președintelui.

Camera Deputaţilor a respins, pe 11 septembrie, solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre. Procurorul general a cerut urmărirea penală în cazul lui Borbely încă din primăvara acestui an, fostul ministru fiind acuzat de trafic de influenţă şi de fals în declaraţiile de avere, în formă continuă. În urma scandalului, acesta a fost nevoit să demisioneze. Fostul ministru al Mediului este cercetat pentru două infracțiuni de trafic de influență și infracțiunea de fals în declarațiile de avere. Potrivit DNA, Laszlo Borbely este implicat într-un dosar instrumentat de DNA Oradea, în care au fost puși deja sub acuzare omul de afaceri Ioan Ciocan și consilierul personal al ministrului, Szepessy Szabolcs. (A.M)

UPDATE: Comisia juridică a respins solicitarea lui Băsescu

Deputaţii din Comisia Juridică au respins, cu 8 voturi “contra”, o abţinere şi un vot solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind rediscutarea cazurilor Borbely şi Dobre, odată cu luarea în discuţie a cazului deputatului PDL, Alin Trăşculescu.

Secretarul Comisiei, Alina Gorghiu (PNL), s-a declarat „încântată de grija Președinției față de MCV” și a remarcat faptul că în cazul urmăririi penale a fostului deputat PDL Monica Iacob Ridzi, „președintele nu a fost așa interesata să se reia votul”. Gorghiu a mai precizat că o asemenea cerere nu poate veni de la Președinție, ci doar de la Parchet și acest lucru s-ar putea face doar dacă Parchetul aduce „probe noi care să justifice reluarea votului”. Social-democratul a remarcat și el faptul că cererea lui Băsescu se referă la situația în care se va vota ridicarea imunității lui Alin Trășculescu, ori Camerei Deputaților nu i-a fost solicitat, până în prezent, acest lucru de la Procurorul General.

Liderul comisiei Juridice, Daniel Buda (PDL), a declarat că partidul său este de părere că cererea Președinției poate fi aprobată atâta vreme cât Regulamentul Camerei nu interzice reluarea votului privind urmărirea penală a unor deputați. „Este obligația președintelui să vegheze asupra respectării MCV, unde lucrurile stau destul de prost. Preocuparea președintelui este legitimă și normală, grupul PDL apreciind că nu e niciun impediment legal de a ne pronunța din nou pe cele două cereri”, a declarat acesta. Membrii USL din Comisia Juridică au votat contra solicitării preşedintelui, Buda a votat pentru, iar Silviu Prigoană s-a abținut.