18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 21:49
No menu items!

Băncile din Cipru s-au redeschis. Condiții stricte pentru clienți

spot_img

Băncile din Cipru s-au redeschis. Condiții sticte pentru clienți

Băncile din Cipru s-au redeschis joi, la ora 10:00 GMT, după ce vreme de 12 zile au fost închise în contextul în care ţara a fost constrânsă să accepte un plan de asistenţă financiară internaţională pentru a evita o intrare în incapacitate de plată.

Guvernul a pregătit măsuri stricte, fără precedent în zona euro, care să împiedice scoaterea banilor din ţară.

Retragerile de numerar de la ghişee şi ATM-uri sunt limitate la 300 de euro pe zi de persoană, plăţile şi transferurile către străinătate nu pot depăşi 5.000 de euro pe lună, iar oamenii pot retrage maximum o mie de euro pentru o călătorie în afara ţării.

Totodată, cetățenii nu vor putea lichida şi nici retrage bani din depozitele la termen. Excepţie fac cele ajunse la scadenţă. Cecurile vor putea fi folosite numai pentru a face plăţi.

Aceste măsuri se vor aplica timp de o săptămână tuturor băncilor din Cipru și nu vizează conturile statului şi pe cele de la Banca Centrală.

În faţa băncilor cipriote zeci de persoane au început să se aşeze la rând cu cel puţin 30 de minute înainte de deschidere. Circa 50 de persoane aşteptau în faţa oficiilor Bank of Cyprus, în centrul Nicosiei. În faţa Popular Bank of Cyprus din Makarios, principala arteră a capitalei cipriote, aproximativ 12 persoane aşteptau la rând.

Popular Bank of Cyprus şi Bank of Cyprus, principalele două bănci din insulă, au fost supuse unei restructurări drastice a sistemului bancar în schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, FMI şi a Băncii Centrale Europene, pentru a salva ţara de la faliment.

C.I.