12.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 3:20
No menu items!

„Azilele groazei”. 127 de angajați la negru, descoperiți în centrele de bătrâni. Ministrul Muncii a trimis Corpul de control la Inspecția Muncii

spot_img

​Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a trimis vineri Corpul de control pentru a verifica activitatea Inspecției Muncii și a inspectoratelor teritoriale de muncă, după ce controalele în azile au descoperit 127 de angajați la negru. Șeful Inspecției Muncii, Dantes Bratu, a cărui demisie a fost cerută joi de premierul Ciolacu, ar urma să fie suspendat și trecut pe o funcție inferioară.

Ministerul Muncii a anunțat cu o zi în urmă că șeful Inspecției Muncii, Dantes Bratu, și directorii executivi ai agențiilor pentru plăți și inspecție socială din București și din opt județe sunt suspendați din funcție pe perioada cercetării disciplinare.

Comisia de Disciplină a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și Comisia de Disciplină a Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) s-au sesizat și au dispus cercetarea disciplinară a inspectorului general de stat al Inspecției Muncii (IM), Dantes Bratu, respectiv a directorilor executivi ai Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială București, AJPIS Arad, AJPIS Constanța, AJPIS Giurgiu, AJPIS Hunedoara, AJPIS Maramureș, AJPIS Teleorman și AJPIS Vrancea, a anunțat joi seară Ministerul Muncii.

Această procedură a fost demarată ieri, Comisia de disciplină s-a întrunit astăzi și, când va trimite datele, noul ministru al Muncii ar urma să semneze ordinul privind suspendarea din funcție a șefului Inspecției Muncii și mutarea acestuia pe o funcție inferioară.

Se pare însă că șeful Inspecției Muncii a intrat deja în concendiu medical pentru a evita suspendarea.

Ministrul a trimis Corpul de Control al Ministerului Muncii pentru verificări la această instituţie, în urma controalelor realizate la centrele de îngrijore pentru bătrâni, copii şi persoane cu dizabilităţi, efectuate în urma scandalului legat de centrele din Ilfov.

În urma controalelor, s-a descoperit că 127 de angajati lucrau la negru în cămine.

Ministrul trebuie să finalizeze până la sfârşitul lunii august proiectul de lege de modificare a legislaţiei privind politicile sociale, iar principiul va fi că acreditare şi licenţierea centrelor de îngrijire se vor realiza doar după un control la faţa locului şi nu în baza documentelor din dosar, cum se întâmpla pănă acum.

Simona Bucura Oprescu doreşte ca în lege să se prevadă clar reguli privind dotarea şi logistica acestor centre, istoricul şi structura de personal, care ar trebui să conţină specialişti pentru problemele beneficiarilor acestor centre, de regulă bătrâni cu probleme grave de sănătate, care necesită o îngrijire specifică.

”Vom impune nişte standarde clare, ce criterii trebuie să îndeplinească un astfel de centru, iar principalul obiectiv va fi constatarea în teren daca sunt îndeplinite condiţiile. Procesul să fie unul continuu, iar verificarea periodică, nu doar la acreditare”, au arătat surse guvernamentale pentru news.ro.

Ministrul mai vrea şi întărirea rolului inspectorului social. Se doreşte de asemenea, ca principiu, realizarea unei liste negre cu centrele care nu respectă standardele. De asemens, o idee ar fi, pe modelul ”misterious client” din turism, ca inspectori să poată să meargă în astfel de centre, incognito, ca şi clienţi, pentru a verifica dacă se respectă standardele, o analiză urmând să se facă privind pârghiile legale pentru un astfel de demers.

Simona Bucura Oprescu urmează să aibă o întâlnire, săptămâna viitoare, cu reprezentanţii societăţii civile, pe această temă.

                                                                                                                 Adina Silav