21.1 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 8:54
No menu items!

Avocatul Poporului: Condiţionarea contractului de muncă de vaccinare este neconstituţională

spot_img

Condiţionarea accesului la locul de muncă de vaccinarea împotriva COVID-19, cu consecinţa suspendării contractului, este neconstituţională, a declarat, miercuri, Avocatul Poporului, Renate Weber.

„Din perspectiva noastră sunt neconstituţionale suspendarea contractelor de muncă în caz de nevaccinare, iar dacă se impune testarea e o întreagă discuţie cât trebuie suportat de stat sau cât anume de angajat. Ne întrebăm în ce măsură există fonduri pentru plata acestor concedii medicale, dacă, aşa cum spun medicii şi aşa cum a spus şi ministrul Rafila, o să ajungem toţi să ne infectăm”, a declarat Renate Weber, într-o conferinţă de presă.

Curtea Constituţională a trimis Guvernului punctul său de vedere cu privire la suspendarea contractelor de muncă pentru nevaccinaţi, iar proiectul iniţial al executivului este momentan oprit. 

„Instituţia noastră a fost solicitată de Guvern, în urmă cu o lună, în legătură cu proiectul pe care îl avea în discuţie atunci şi am susţinut foarte ferm că din perspectiva noastră sunt măsuri neconstituţionale”, a precizat Renate Weber.

Cu privire la introducerea certificatul verde în instituţii publice, Avocatul Poporului a făcut demersuri pentru ca drepturile tuturor să fie respectate.

„Este hotărare de Guvern şi nu o putem ataca. Am trimis nenumărate adrese către multe instituţii publice să vedem în ce măsură au putut să se organizeze astfel încât persoanele fără certificat verde să poată să îşi achite taxele şi au amenajat spaţii în aşa fel încât să se poată face asta”, a adăugat Renate Weber.

                                                                                                                    Adina Silav