13.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 14:23
No menu items!

Avocatul Poporului cere ministrului Sănătății să spună ce planuri are după 15 mai

spot_img

Avocatul Poporului a continuat și joi să pună întrebări guvernului cu privire la măsurile pe care le țintește în perioada de presupusă relaxare, de după 15 mai. În noua acțiune publicată pe site-ul instituției, Renate Weber ridică problema numărului mic de testări, a timpului îndelungat pentru rezultate și cere clarificări despre planurile de prevenire a răspândirii coronavirusului aflat, de o lună, în faza de transmitere comunitară.  

„În opinia noastră, din prezentările realizate de autoritățile competente, inclusiv de Președintele României și prin comparație cu alte state, numărul de testări este foarte mic, dar chiar și în aceste condiții, se constată o creștere a numărului de persoane infectate cu nou coronavirus. 

Deasemenea, de la sfârșitul lunii martie România a trecut în faza de transmitere comunitară a virusului, ceea ce înseamnă că nu mai contează dacă bolnavul a fost contact al unei persoane infectate cu virusul COVID-19 sau s-a aflat în proximitatea persoanelor venite din zonele cu risc crescut.

Având în vedere rolul Avocatului Poporului de garant constituțional al drepturilor și libertăților cetățenești și apreciind că dispunerea măsurilor necesare în această perioadă trebuie să se afle în concordanță cu prevederile constituționale referitoare la respectarea dreptului la ocrotirea sănătății (Art. 34 Constituția României), solicităm Ministrului Sănătății lămurirea următoarelor aspecte:

  • Cum se va adapta metodologia de supraveghere a sindromului acut respirator cu noul coronavirus (COVID-19) după încetarea stării de urgență pe teritoriul României?
  • Are în vedere Ministerul Sănătății completarea sistemului de prioritizare a testării pentru COVID-19? Cu titlu de exemplu, va fi avută în vedere și categoria contacților asimptomatici ai cazurilor confirmate cu COVID-19?
  • Cunoscând faptul că testul pentru diagnosticare moleculară (Real Timie PCR) stabilește dacă virusul Covid-19 este sau nu prezent în organismul pacientului, iar obținerea rezultatului, la nivel teoretic, durează câteva ore de la momentul recoltării, vă rugăm să ne precizați care este durata medie de eliberare a acestor rezultate și ce măsuri urmează să luați pentru scăderea acestei durate?
  • Există în acest moment un set de măsuri pentru situația transmiterii comunitare a COVID-19 și cum se pliază metodologia de testare mai sus indicată pe acest subiect?”    

Instituția Avocatul Poporului este condusă de fostul europarlamentar ALDE și activist pentru drepturile omului Renate Weber. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a avut, miercuri seară, în platoul televiziunii Realitatea Plus, o reacție neobișnuită cu privire la activitatea Avocatului Poporului. 

„Cetățenii au fost responsabili, au și înțeles, au fost și atenți, și s-au conformat regulilor, chiar dacă există un cetățean în România, pe nume Renate Weber, care se spune că e Avocatul Poporului, care ar fi vrut să nu fie aceste măsuri, probabil ar fi preferat să fie mai multe decese, nu știu”, a declarat Marcel Vela, la emisiunea “Legile Puterii”, de la Realitatea Plus.

Răspunzând la o întrebare pentru Antena 3, Renate Weber a refuzat, joi, că califice sau să comenteze afirmațiile ministrului Internelor, precizând că Avocatul Poporului „are nu doar datoria, ci și obligația de a veghea la respectarea drepturilor și libertăților în România. Avocatul Poporului intervine solicitând respectarea legilor și nu cred că cineva, mai ales cu autoritate, ar trebui să facă asemenea declarații precum cele ale domnului Vela.”, a afirmat Renate Weber, în timpul unei intervenții telefonice, în emisiunea Ediție Specială a Cătălinei Porumbel. 

În urmă cu două zile, Avocatul Poporului a semnalat Ministerului Sănătății vidul legislativ în care se află bolnavii COVID-19 asimptomatici. Anterior, a cerut plafonarea prețurilor la medicamente și bunuri de uz comun și a atacat la Curtea Constituțională legalitatea ordonanțelor militare.