18.4 C
București
joi, 16 mai 2024 - 13:59
No menu items!

Avertismentul unui fost spion MI6: Putin va dispărea într-un an. Directorul FSB,  unul dintre posibilii înlocuitori

spot_img

Domnia de 20 de ani a lui Vladimir Putin se va încheia într-un an, susține un fost spion MI6. Christopher Steele, care a condus biroul MI6 pentru Rusia între 2006 și 2009, a spus că Occidentul trebuie să „se pregătească pentru sfârșitul erei Putin”, potrivit The Sun.

După două decenii la putere, controlul, cândva incontestabil, a lui Putin asupra Rusiei pare să fie încheiat în urma rebeliunii Wagner și a războiului dezastruos din Ucraina. După revolta lui Evgheni Prigojin, experții au avertizat că „păianjenii otrăvitori” ai Kremlinului caută sânge.

Prezentând posibile scenarii, fostul spion MI6 Cristopher Steele a sugerat că tiranul ar putea fi asasinat de rebeli interni sau în urma unui complot din afara Rusiei. El a spus pentru Sky News că acesta ar fi cel mai rău scenariu pentru Occident, deoarece acest lucru s-ar întâmpla probabil cu „vărsare de sânge”.

Dar Steele a mai indicat „sunt surse foarte credibile care ne spun că este bolnav de ceva vreme” – sugerând că Putin ar putea muri brusc de boală. Liderul de la Kremlin ar putea fi înlăturat și de o rebeliune armată sau chiar să decidă că este timpul să demisioneze la următoarele alegeri din martie 2024, a adăugat Steele, potrivit The Sun.

Dar el a explicat că cel mai probabil final pentru Putin va fi o mișcare violentă în urma căreia va fi ucis sau răsturnat de la putere. „Va fi o mișcare violentă, dacă este necesar, pentru a-l ucide sau a-l răsturna pe Putin în favoarea unui alt securocrat sau oligarh al regimului”, a spus Steele.

„Dar [va fi] unul care s-a îndepărtat de război și este pregătit să negocieze pentru a-l pune capăt cu adevărat cu Occidentul”.

Iar fostul spion a dezvăluit că directorul FSB, Alexander Bortnikov, ar putea fi unul dintre cei care vor lua puterea de la Putin, mai adaugă Steele. El a spus că „steaua în devenire” Aleksey Dyumin, guvernatorul regiunii Tula, este un alt potențial succesor, alături de oligarhul Igor Sechin și fostul premier rus Viktor Zubkov.

Bortnikov este actualul director al FSB al Rusiei, fiind unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia și un membru influent al cercului interior al lui Putin. La fel ca Putin, el este un fost ofițer al KGB și l-a întâlnit pentru prima dată pe Putin în timp ce cei doi erau staționați împreună la Leningrad – acum Sankt Petersburg – în anii 1970.

De când a intrat în acest rol important în 2008, se spune că terifiantul maestru de spioni a transformat FSB-ul în „sabia pedepsitoare” a regimului lui Putin. Organizația este atât creierul, cât și inima guvernului lui Putin și se comportă ca un „stat în stat”, potrivit Centrului de Dosare.

D.Constantin