16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 6:03
No menu items!

Avertisment MAE pentru români: Vreme severă cauzată de uraganul Ophelia, în Irlanda. E cea mai puternică furtună din ultimii 50 ani

spot_img

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care călătoresc sau se află pe teritoriul Irlandei că, potrivit Serviciului de Meteorologie irlandez, uraganul Ophelia, format în Oceanul Atlantic, va lovi coasta de Vest a Irlandei.

„Pentru perioada de la 16 octombrie 2017, ora 9.00 până la 17 octombrie 2017, ora 03.00 a fost emisă o alertă de vânt puternic, Cod roşu pentru regiunile Wexford, Mayo, Galway, Kerry, Clare, Limerick, Cork şi Waterford şi Cod portocaliu pentru restul ţării”, precizează oficialii MAE, într-un comunicat de presă.

Condiţiile meteorologice prognozate atenţionează cu privire la creşterea în intensitate a uraganului Ophelia (3 din 5 pe scara intensităţii) şi trecerea acestuia la stadiul unei furtuni post-tropicale. Furtuna se va manifesta prin vânt intens ce va depăşi 80 km/h, iar pe alocuri, în special pe coasta de Vest, rafalele pot atinge peste 130 km/h, se arată în comunicat.

De asemenea, sunt aşteptate valuri puternice, posibile inundaţii, întreruperi în furnizarea energiei electrice şi pagube materiale, precum şi perturbări ale circulaţiei rutiere, feroviare, aeriene şi navale şi ale serviciului de telefonie mobilă.

Grupul de Coordonare pentru Situaţii de Urgenţă irlandez estimează că aceasta va fi cea mai puternică furtună care va lovi Irlanda, într-o statistică pe ultimii 50 de ani.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Irlanda: +35316681150; +35316674318; +35316674325, iar apelurile vor fi redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Dublin: +353864684351.

Zeci de zboruri şi curse de feribot au fost anulate înainte ca uraganul Ophelia să ajungă în Marea Britanie şi Irlanda, relatează „The Independent”, citat de Mediafax.

Furtuna este aşteptată să ajungă luni dimineaţa în apropierea coastei de sud-vest a Irlandei.

Multe feriboturi vor rămâne în port, iar zeci de zboruri ale aeroportului Heathrow au fost anulate.

Ministerul de Externe a emis avertizări pentru turiştii ce urmează să viziteze Marea Britanie.