10.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 21:32
No menu items!

Australia va primi submarine nucleare într-un nou parteneriat cu SUA și Marea Britanie împotriva Chinei

spot_img

Statele Unite, care caută să îşi consolideze în toate direcţiile alianţele în faţa Chinei, au anunţat, miercuri, un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, cu Australia şi Regatul Unit care include și livrarea de submarine cu propulsie nucleară la Canberra, notează AFP.

Acest anunţ reprezintă o lovitură dură pentru un uriaş contract încheiat de Australia cu Franţa pentru livrarea de submarine convenţionale, provocând furia Parisului.

„Prima iniţiativă majoră a acestui nou pact, numit +AUKUS+ va fi livrarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară Australiei”, a spus premierul australian, Scott Morrison, care a apărut în videoconferinţă, ca şi premierul britanic, Boris Johnson, la un eveniment prezidat de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

Franţa, care vede un contract de câteva zeci de miliarde de euro scăpând industriei sale navale, a criticat imediat o „decizie regretabilă” şi „contrară literei şi spiritului cooperării care a prevalat între Franţa şi Australia”, potrivit unui comunicat comun al ministerelor apărării şi de externe de la Paris.

 

Şi nu este sigur că Parisul se consolează cu afirmaţiile conciliante ale lui Joe Biden, care a dat asigurări miercuri că Statele Unite doresc „să colaboreze strâns cu Franţa” în această zonă strategică.

Parisul „este un partener-cheie” al Statelor Unite, a mai spus el.