15 C
București
joi, 30 mai 2024 - 5:51
No menu items!

Austeritatea nu mai e chiar austeritate. Cumulul pensie-salariu, scos din Ordonanță. Și sporul de doctorat

spot_img

Prevederea privind interzicerea cumulului cu salariul precum și cea a eliminării sporului de doctorat au fost scoase din Ordonanța austerității, adoptată vineri de Guvern. Ministrul de Finanțe a anunțat că încasările statului încep să revină la normalul programat astfel că vede că la acest moment nu se impune să se intervină pe impozitare.

Proiectul de ordonanță care prevede o reducere cu 10% a cheltuielilor cu bunurii şi servicii în instituţii publice, interdicţia ca acestea să achiziţioneze autoturisme, mobilier şi birotică, oprirea angajărilor la stat, cu unele excepţii, înjumătăţirea numărului de posturi din Cabinete şi Cancelarii a fost adoptat în şedinţa de vineri a Guvernului Ciucă. Măsurile ar urma să ducă la o reducere cu doar 5,33 miliarde de lei a cheltuielilor de la buget, față de gaura de 20 de miliarde de lei din buget.

Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a anunțat că prevederea privind interzicerea cumulului pensie cu salariu, care iniţial era prevăzută în proiectul de ordonanţă de reducere a cheltuielilor, se va face prin act normativ la nivel de lege. 

”Partea de abordare a cumulului pensie cu salariu se va face prin act normativ la nivel de lege. În primul rând trebuie să spun că încasările statului încep să revină la normalul programat. Deci instituţiile de stat au început să înţeleagă mai bine rolul”, a spus Câciu.

Totodată, din proiect a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, „urmând ca în noua lege a salarizării să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat”, a precizat ministrul de Finanțe.

E. Stan