3.1 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 17:20
No menu items!

Aurelian Bădulescu: procurorii DIICOT cercetează dreapta și stânga politică după protestul din 10 august

spot_img

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a spus, joi, la ieșirea din sediul DIICOT, că procurorii i-au pus întrebări în legătură cu intervenția „politicului” în actul de decizie al structurilor de forță în cazul violențelor care au avut loc în 10 august 2018, conform Mediafax.

„Azi procurorii au întrebat despre complicități politice, despre intervenția politicului în actul de decizie al structurilor de forță, de construcțiile din piață și cine au fost generatorii în timp ai acestei activități de reformare, de rezistență a „pieții”. Din ce am înțeles, procurorii accentuează la acest moment pe existența a doi actori: dreapta și stânga politică. La acest moment sunt interesați de modul în care au fost date deciziile din punct de vedere politic și cum au fost percepute la nivelul Ministerului de Interne, dar și modul în care strada, reformiștii, au crescut în timp, cine i-au finanțat și care au fost vectorii care i-au manipulat și instigat în acest sens”, a spus Bădulescu, la finalul audierilor de la DIICOT.

Viceprimarul le-a spus anchetatorilor și despre implicarea șefului statului în protestele din 10 august, dar și despre intervenția „binomului Camern Dan – Liviu Dragnea”.

„Am discutat și despre implicare președintelui României în 2017, în organizarea și apelurile publice pe care le făcea, care în opinia tuturor au fost un exemplu demn de urmat. (…) S-a pus în discuție modul în care deciziile luate în Kiseleff se implementau ca măsuri la Ministerul de Interne”, a adăugat viceprimarul Capitalei.

Sursa menționată a mai spus că „Rezist este creația Dreptei, iar intervenția este creația Stângii”

Aurelian Bădulescu a fost citat, joi, în calitate de martor în dosarul violențelor din 10 august 2018. La intrarea în parchet el a subliniat că după ce va da o declarație în fața procurorului de caz, va face „o justiție publică”.

„Cu siguranță discuția de astăzi (joi – n.red.) va aduce multe noutăți în acest dosar, iar declarația pe care o voi da atunci când va ajunge în instanță acest dosar va lămuri întru totul cine și ce și-a dorit să se întâmple la 10 august. (…) După ce voi da declarație în fața procurorilor o să fac, de fapt, ceea ce a îndemnat și președintele acestei țări, respectiv o justiție publică. Adică să cunoască oamenii cine și ce i-a adus ca ei să sufere, pe de o parte, și jandarmii să tragă pe altă parte”, a declarat Bădulescu, la intrarea sediul parchetului.

Vineri este așteptată și Carmen Dan, cea care ocupa, al 10 august 2018, funcția de ministru al Internelor, în același dosar.

Procurorii DIICOT au preluat de la Parchetul General dosarul violențelor jandarmilor de la protestul din 10 august 2018 și l-au reunit cu cel în care se cercetează lovitura de stat sesizată de Jandarmerie, pentru a fi cercetate concomitent.

Evenimentul a cărui cercetare se află pe masa procurorilor DIICOT începe în data de 10 august 2018 când zeci de mii de oameni, parte dintre aceștia fiind români veniți din diaspora, au protestat în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Oamenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de atacul repetat la justiție al Partidului Social Democrat, al cărui lider și totodată șef al Camerei Deputaților, la acea vreme Liviu Dragnea, era condamnat la închisoare, dar și pentru demiterea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Violențele între protestatari și forțele de ordine nu au întârziat să apară, iar manifestația a degenerat deoarece printre manifestanții pașnici s-au aflat și grupuri violente ale căror acțiuni au condus la reacția brutală a forțelor de ordine, care au intervenit cu gaze lacrimogene, grenade cu gaz lacrimogen, tunuri de apă, dar și cu violență brută pentru a dispersa mulțimea și a evacua zona.

Andrei Tudor