20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 15:33

Prorectorul de la Spiru Haret și alte cinci persoane au fost reținute. Procurorii au o listă lungă de acuzații

spot_img

Prorectorul Universității „Spiru Haret” și alte șase persoane au fost reținute de procurorii DIICOT.

Procurorii DIICOT vorbesc despre o fraudare de proporții a examenelor în cadrul

Universității Spiru Haret și au audiat aproape 100 de persoane. 

„În urma audierilor, pentru șase persoane s-a dispus masura reținerii pentru 24 de ore. Acestea urmează să fie prezentate în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă. Printre persoanele reținute se află și prorectorul instituției de învățământ”, menționează reprezentanții Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)

Procurorii DIICOT desfășoară la Universitatea Spiru Haret o anchetă deosebit de amplă.

Miercuri, au fost efectuate 76 de percheziții, ancheta vizând, pe lângă persoane din conducerea universității și 30 de studenți, 15 profesori, trei decani și prodecani ai unor facultăți, dar și doi angajați ai universității. De asemenea, procurorii fac cercetări și cu privire la 12 intermediari, care nu au funcții sau legături directe cu universitatea. Este vorba despre părinți, soți sau alte rude ale studenților.

Conform unui comunicat al DIICOT, verificările s-au făcut pe raza municipiului București și a județelor Brașov, Bistrița-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Vaslui, Satu Mare, Ialomița, Timișoara, Dâmbovița, Botoșani, Cluj și Mureș.

Infracțiunile vizate în această amplă anchetă sunt de trafic de influență, în formă continuată, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie, abuz în serviciu, participație improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență, potrivit DIICOT