Așteptându-l pe Ghiță. Fostul deputat stă bine-mersi în Serbia. Ministerul Justiției ridică din umeri

Fostul deputat Sebastian Ghiță trăiește bine-mersi în Serbia, țară în care a fost depistat și pris în baza mandatului de urmărire internațională, iar Ministeru Justiției din România privește impasibil la situația judiciară a omului de afaceri.

Patru luni au trecut de la prinderea fostului membru al Comisiei parlamentare de control a activității SRI, în centrul capitalei Belgrad. Tot cam atâtea luni s-au împlinit de când Ministerul Justiției a transmis în Serbia documentele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiță. „Am trimis documentele necesare extrădării, ieri, la Ministerul Justiţiei din Serbia, sunt 475 de pagini, documentaţia a fost tradusă de noi cu un efort susţinut şi inregistrată la Ministerul Justiţiei din Serbia de ieri. Am trimis, ieri, la 13 30, Ministerul Justiţiei şi-a îndeplinit obligaţiile”, declara Tudorel Toader în 27 aprilie.

Ministerul Justiției se află acum, la patru luni, în situația de a privi cu impasibilitate la situația din Serbia, invocând, într-un răspuns transmis la solicitarea Sursa Zilei, Convenția Europeană de Extrădare, semnată, în 1957, la Paris, care „nu prevede un termen pentru derularea procedurilor, timpul de soluționare a cererii rămânând la latitudinea statului solicitat, potrivit legislației sale”. Cu toate acestea, ministerul condus de Tudorel Toader nu ne-a precizat dacă a purtat o corespondență cu omologii din Serbia pentru a afla care este stadiul procesului de la Belgrad.

Sebastian Ghiță se află în Serbia, în libertate, sub control judiciar, văzându-și de afacerile sale. Surse din anturajul omului de afaceri susțin că acesta și-a deschis două firme în țara vecină. După cum se știe, compania fondată de fostul deputat, Teamnet, are deja o filială în Croația, iar aceasta a avut deja contracte în Serbia și Croația, cu instituțșii publice.

Raluca Dan
Andi Topală

NICIUN COMENTARIU