7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 3:23

Asociația Magistraților: Susținem demersul Secției pentru judecători a CSM de a cere clarificări Comisiei Europene

spot_img

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a anunţat, miercuri, că susţine demersul Secţiei pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a transmite Comisiei Europene o scrisoare prin care să ceară clarificări referitoare la solicitările de informaţii privind anumite dosare de corupție. 

“În primul rând, în deplin acord cu Secţia pentru judecători, AMR îşi exprimă convingerea cu privire la rolul Comisiei Europene în evaluarea progreselor României în domeniul justiţiei, dar, în acelaşi timp, astfel cum Secţia pentru Judecători a punctat, nu poate fi ignorată dezbaterea publică angajată de apariţia în spaţiul public a documentului purtând data de 10 octombrie 2012 şi transmis Ministerului Justiţiei de către Comisia Europeană. Astfel cum AMR a subliniat în repetate rânduri, independenţa puterii judecătoreşti nu este un scop în sine, nu este un privilegiu de care beneficiază judecătorii, cu titlu individual şi personal, ci se justifică pe deplin prin necesitatea de a le permite să îşi îndeplinească misiunea“, arată reprezentanții AMR într-un comunicat de presă. 

AMR subliniază că, în acest moment, nu poate susţine, raportându-se strict la conţinutul scrisorii din data de 10 octombrie 2012, că solicitările Comisiei Europene aduc atingere principiului independenţei Justiţiei, dar nici nu poate trata cu indiferenţă acţiuni care au potenţialul de a încălca această independenţă.

“O asemenea perspectivă nu înseamnă că magistraţii se consideră infailibili, nici că independenţa puterii judecătoreşti este un scut faţă de lume şi nici că ar fi o calitate personală! Ci înseamnă că avem dreptul să primim lămuriri, clarificări, explicaţii suplimentare înainte de a formula o concluzie şi de a decide asupra acţiunilor de urmat”, se precizează în comunicat.