15.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 10:25
No menu items!

„Artificiile sunt pentru o noapte. Animalele, pentru o viață”

spot_img

În fiecare an, de Sărbători, sute de animale se rătăcesc, se pierd definitiv sau mor, din cauza artificiilor și petardelor. Chiar dacă România are o legislație clară, există oameni care dețin, comercializează și folosesc articole pirotehnice fără autorizație. Pentru a ne convinge pe cât mai mulți dintre noi de cât de grave sunt consecințele folosirii pertardelor mai ales în cazul prietenilor noștri necuvântători, departamentul Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean (CJ) Ilfov a demarat campania „Artificiile sunt pentru o noapte. Animalele, pentru o viață”, în parteneriat cu Asociația Big Hearts Society, Spitalul Veterinar Pet Stuff și Ministerul Afacerilor Interne. 

„Informarea și educația fac diferența mereu. Dacă noi vom reuși să ajungem cu mesajul în cât mai multe comunități, sunt sigură că lucrurile se vor schimba cât de cât. Distracția noastră nu trebuie să facă victime. Înainte de a face orice gest trebuie să ne gândim la toți cei din jurul nostru, fie că sunt oameni ori animale. Artificiile și petardele nu fac rău numai animalelor, ci și oamenilor. În perioada sărbătorilor, vedem foarte mulți copii mutilați din cauza petardelor. Rolul nostru în societate este de a informa corect și de a face tot posibilul să îndreptăm comportamentele greșite„, a precizat șefa Biroului Protecția Animalelor CJ Ilfov, Hilde Tudora.

„Aceste evenimente pline de bucurie pentru oameni pot fi o sursă de stres și pericol pentru prietenii noștri cu blană și pene. Exploziile puternice și zgomotele înfricoșătoare create de artificii pot provoca anxietate severă, disconfort și pot duce inclusiv la decesul animalelor, câinilor, pisicilor și păsărilor. Este important să fim conștienți de această problemă și să luăm măsuri pentru a minimiza impactul asupra vieții animalelor noastre. În loc să utilizăm petarde sau artificii în zone rezidențiale cu animale de companie, încurajăm comunitatea să opteze pentru alternative mai blânde și să respecte orarele stabilite pentru astfel de evenimente. De asemenea, îndemnăm iubitorii de animale să ofere un refugiu sigur și confortabil pentru animalele lor în timpul spectacolelor de artificii, în special în noaptea de revelion. Responsabilitatea față de binele animalelor este esențială pentru o comunitate conștientă și empatică. Împreună putem sărbători în mod responsabil și să ne asigurăm că magia sărbătorilor nu se transformă într-o experiență traumatizantă pentru prietenii necuvântători”, a explicat și Cristian Cristea, medic veterinar Pet Stuff. 

„În această perioadă, le recomand oamenilor să petreacă mai mult timp cu animalele lor decât de obicei. Să le plimbe mai mult pe timpul zilei, să se asigure că nu pot evada din curți. Să nu uităm că microciparea și înregistrarea câinilor în RECS este obligatorie prin lege și poate face diferența în această perioadă. De obicei, după revelion, vedem sute de mesaje pe rețelele de socializare cu animale pierdute, în special câini. Un câine microcipat și înregistrat are din start mai multe șanse să își regăsească familia. Toate animalele sunt traumatizate de artificii și petarde. Câinii, pisicile, cai, păsările. Animalele cu proprietar, dar și cele din adăposturi ori de pe străzi. Pentru noi, ong-urile, este extrem de greu să facem față acestor cazuri. Haideți să dăm dovadă de responsabilitate! Ne putem bucura în liniște de toți cei dragi nouă!”, a conchis președintele Asociației Big Hearts Society, Alina Buleanu.

Potrivit legii, folosirea ilegală a materialelor pirotehnice se pedepsește cu amendă de până la 7.500 de lei, chiar și cu închisoare până la un an. În plus, tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote se sancționează cu amendă de până la 1.000 de lei.

Raluca Dan