8.4 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 1:53

Armele folosite în atacul de la Charlie Hebdo, produse în România sau Bulgaria

spot_img

Presa britanică citează informații din interiorul anchetei și ale unor specialiști în arme

kouachi

Armele și munițiile folosite de teroriștii din Franța la atentatele comise, pe 7 ianuarie, provin, potrivit unor informații prezentate de presa britanică, din țări est-europene, printre care și România.

Autoritățile franceze verifică, în cadrul anchetei privind masacrul de la Charlie Hebdo și luarea de ostatici din magazinul Hyper Cocher, proveniența armelor folosite, dar și modalitatea de procurare a acestora.

În ce privește modul în care Amedy Coulibaly ar fi obținut pistolul-automat Kalashnikov AK-47, arma, versiunea semi-automată a VZ58, poate fi cumparat legal în Franța cu autorizație. „Sursele posibile ale acestei arme sunt multiple”, a spus Nicolas Florquin, specialist în arme. Ar fi putut ea furat sau chiar împrumutat de la un proprietar legal, sau desigur a cumpărat de pe piața neagră”, precizează acesta pentru cotidianul britanic The Telegraph.

În plus, Coulibaly a folosit un pistol Skorpion, de proveniență cehă. Acesta a încetat să mai fie fabricat încă din 1979, dar este încă obișnuit în Balcani și circulă între bande criminale în diverse zone din Europa.

La fel de comun în Balcani este Tokarev, pistol pe care Coulibaly îl avea în dotare. Peste 2 milioane de astfel de rme au fost fabricate în fosta Uniune Sovietică.

Frații Kouachi au utilizat Kalashnikov AKS-74, în timpul atatcului de la Charlie Hebdo. Acest armă de asalt este mai putin comună decat predecesoarea sa, AK-47. Dintre țările balcanice, doar Bulgaria și România au o istorie în rpducția de AKS-74.

În ce privește modul în care a ajuns la arsenalul Paris, poliția belgiană a confirmat faptul că Coulibaly a cumpărat armele sale de la Bruxelles. Marțea trecută, un traficant de arme cunoscut, Neetin Karasular, s-a predat după ce a văzut fața lui Coulibaly la televizor și și-a dat seama că i-ar fi vândut armele.