16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 18:51
No menu items!

Arestări în Rusia. Care au fost ordinele lui Putin pentru FSB în ziua înhumării lui Navalnîi

spot_img

Peste 56 de persoane au fost arestate pentru manifestări publice în memoria lui Alexei Navalnîi în 14 orașe din Rusia, exact în ziua înmormântării, informează grupul de apărare a drepturilor omului OVD-Info, citat de publicația rusă Meduza.

Cel puțin 14 persoane, inclusiv deputatul local Anton Kartavin, au fost urcate într-o dubă a poliției în Novosibirsk după ce au depus flori în memoria lui Navalnîi. În Ekaterinburg, 10 persoane au fost arestate. Alte 10 persoane au fost reținute în regiunea Voronej, în timp ce se îndreptau spre înmormântarea de la Moscova. Toți, cu excepția coordonatorului biroului din Voronej al politicianului Boris Nadejdin, au fost eliberați în scurt timp. În Moscova, cel puțin șase persoane au fost arestate.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost înmormântat vineri la cimitirul Borisovo de la periferia Moscovei.  Câteva mii de oameni s-au adunat în Moscova cu această ocazie, scandând sloganuri precum: „Nu războiului!”, „Nu i-a fost frică şi nici nouă nu ne este frică!” sau „Nu vom ierta”.

Navalnîi a murit pe 16 februarie într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar, unde era închis din motive politice.

Potrivit unor surse citate de publicația The Moscow Times, înmormântarea lui Navalnîi a provocat nelinişte în rândul liderilor Rusiei, în pofida încrederii de sine ostentative afişate de preşedintele Vladimir Putin.

În ultimele două săptămâni, Kremlinul a avut o serie de întâlniri cu generali din serviciul de securitate FSB şi din Ministerul de Interne. Putin a ordonat să se desfăşoare o „operaţiune” privind „protejarea ordinii constituţionale de ameninţări”. Un rol important în această operaţiune a fost atribuit propagandei.

„A fost trasată sarcina de a nu permite o imagine similară cu funeraliile lui Andrei Saharov”, a indicat o sursă. În 1989, sute de mii de oameni au participat la înmormântarea fizicianului sovietic dizident, laureat al Premiului Nobel în 1975, la Moscova.

În timpul funeraliilor, autorităţile au oprit internetul mobil în suburbia Mariino. Staţiile de bază au fost trecute pe modulul învechit 3G|UMTS, care are restricţii privind conexiunile simultane, motiv pentru care au apărut defecţiuni.

În paralel, mass-media de stat au primit ordin să umple spaţiul de emisie, inclusiv cu discursul despre starea naţiunii ținut joi de Putin, în care acesta a promis investiţii de miliarde de dolari.

T. S.