23.9 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 19:19
No menu items!

Ardeiul iute

spot_img

Ardeiul iute

Ardeiul iute are multiple întrebuințări, de la calmant până la afrodiziac, de la distrugerea celulelor canceroase din prostată, plămâni, pancreas până la oprirea unui atac de cord în maxim 30 de secunde.

Iuțeala ardeiului iute este determinată de o concentrație ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei multiple. Totodată, ardeiul roșu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentrația de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten, care este util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei și artritei reumatoide. În plus, activitatea sa antioxidantă contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina cancer de colon, diabet zaharat și alte complicații, cum ar fi leziuni ale nervilor și boli de inimă.

Luptă împotriva inflamației cu ajutorul capsaicinei care încălzește corpul și este un inhibitor puternic al substanței P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii.

Ardeiul roșu iute reduce nivelul colesterolului din sânge, a trigliceridelor și agregarea plachetară, crescând capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanță cu rol important în formarea cheagurilor de sânge.

Totodată, ajută la stimularea metabolismului, prin acțiunea pe care o are asupra structurii venoase. Este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială.

Persoanele care consumă regulat ardei iute, au șanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.

Ardeiul iute ameliorează sinusurile congestionate stimulând fluidizarea secrețiilor de mucus din plămâni sau fosele nazale.  Capsaicina este similară cu un compus care se regăsește în multe remedii pentru răceală, cu rol în ameliorarea congestiei nazale.

Ardeiul iute de culoare roșu aprins are un conținut ridicat de betacaroten sau provitamina A, având capacitatea de a stimula imunitatea organisamului.

Ardeiul iute ajută la prevenirea ulcerului gastric prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate stimulând celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecție, care împiedică formarea ulcerului.

Este de asemenea benefic și pentru tractul intestinal deoarece stimulează mișcarea peristaltică a intestinului și contribuie la reconstrucția țesutului din stomac facilitând vindecarea leziunilor stomacale și ulcerelor intestinale. În plus, capsaicina omoara H. Pylori, o bacterie ce provoacă probleme gastrointestinale.

Ardeiul iute ne ajută să ne menținem silueta. Caldura resimțită în urma consumului de ardei iute este energie care rezultă în urma arderii caloriilor. Astfel, vei avea un metabolism mai rapid și vei scăpa de kilogramele în plus.

C.I.