15.9 C
București
vineri, 3 mai 2024 - 18:02
No menu items!

Apa descoperită de NASA pe Lună ar putea susține o bază lunară

spot_img

După ce a scăpat în urmă cu câteva momente tentante dezvăluiri despre o „nouă descoperire interesantă despre Lună”, agenția spațială americană a arătat dovezi concludente ale existențe apei pe singurul nostru satelit natural, transmite BBC.

Această „detectare fără echivoc a apei moleculare” va spori speranțele NASA de a stabili o bază lunară. Scopul este de a susține această bază prin exploatarea resurselor naturale ale Lunii. Descoperirile au fost publicate ca două lucrări în revista Nature Astronomy.

Spre deosebire de detectările anterioare ale apei din părțile umbrite permanent ale craterelor lunare, oamenii de știință au detectat acum molecula în regiunile luminate de soare de pe suprafața Lunii.

Vorbind în timpul unei teleconferințe virtuale, co-autorul Casey Honniball, coleg postdoctoral la Goddard Space Flight Center din Nasa din Maryland, a declarat: „Cantitatea de apă este aproximativ echivalentă cu o sticlă de 12 uncii de apă într-un metru cub de sol lunar”.

Colegul ei, Jacob Bleacher, de la NASA, de la direcția de explorare umană a agenției, a declarat că cercetătorii trebuie încă să înțeleagă natura zăcămintelor apoase. Acest lucru i-ar ajuta să stabilească cât de accesibili ar fi utilizatorii viitorilor exploratori lunari.

Și, deși anterior au existat semne de apă pe suprafața lunară, aceste noi descoperiri sugerează că este mai abundentă decât se credea anterior. „Ne oferă mai multe opțiuni pentru potențiale surse de apă pe Lună”, a declarat pentru BBC News Hannah Sargeant, un om de știință planetar de la Open University din Milton Keynes.

„Unde se pune o bază lunară se concentrează în mare măsură pe locul unde este apa”.

Agenția spațială americană a declarat că va trimite prima femeie și următorul bărbat pe suprafața lunară în 2024 pentru a se pregăti pentru „următorul salt uriaș” – explorarea umană a lui Marte încă din anii 2030.

Dr. Sargeant a explicat că acest lucru înseamnă dezvoltarea „unui mod mai durabil de a face explorarea spațiului”.

„O parte din aceasta este utilizarea acestor resurse locale – în special apa”, a declarat ea pentru BBC News.

Cum au găsit oamenii de știință această apă lunară?

Prima dintre aceste noi descoperiri a fost făcută dintr-un telescop cu infraroșu din aer cunoscut sub numele de Sofia. Acest observator, aflat la bordul unui Boeing 747 modificat, zboară deasupra multor atmosfere ale Pământului, oferind o vedere în mare parte neobstrucționată a Sistemului Solar.

Folosind acest telescop cu infraroșu, cercetătorii au preluat culoarea „semnătură” a moleculelor de apă.

Cercetătorii cred că este stocat în bule de sticlă lunară sau între cereale la suprafață care îl protejează de mediul dur.

În celălalt studiu, oamenii de știință au căutat zone umbrite permanent – cunoscute sub numele de capcane reci – unde apa ar putea fi capturată și să rămână permanent. Aceștia au găsit aceste capcane reci la ambii poli și au ajuns la concluzia că „aproximativ 40.000 de kilometri la suprafața lunară au capacitatea de a prinde apa”.