9.8 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 0:03

Anunțul făcut de NASA: Gheață și cer albastru pe planeta pitică / VIDEO

spot_img

Imaginile de la suprafața planetei pitice Pluto obținute de sonda New Horizons, aparținând NASA, prezintă o spectaculoasă “ceață” care conferă culoarea albastră cerului plutonian și plăci de gheață din apă la sol, conform unui comunicat al NASA.

Acest cer albastru de pe Pluto este rezultatul modului în care “particulele de ceață” împrăștie difuz lumina albastră, deși probabil că aceste particule au culoarea gri sau roșie. Aceste particule care conferă culoare pseudoatmosferei plutoniene sunt asemănătoare particulelor de funingine și au fost denumite “tholine”.

“Tholinele” se formează atunci când azotul și metanul se separă sub efectul razelor ultraviolete ale Soarelui și apoi se recombină formând macromolecule complexe ce conferă culoarea dominant roșiatică a solului lui Pluto.

De asemenea, în imagini se observă regiuni în care este prezentă apa înghețată. “Pe suprafețe vaste de la suprafața lui Pluto nu se poate vedea apa înghețată, aceasta fiind acoperită de alte ghețuri din substanțe mai volatile”, în special de gheața de azot, conform lui Jason Cook, din cadrul Southwest Research Institute. “Provocarea este de a înțelege de ce apa apare la suprafață în anumite zone și în altele nu”, a adăugat el.

“Cine și-ar fi putut imagina un cer albastru pe un obiect din Centura lui Kuiper? Este extraordinar”, a susținut și Alan Stern, coordonatorul științific al misiunii New Horizons.

Precedentele imagini primite de la sonda New Horizons au dezvăluit diversitatea geologică a planetei pitice Pluto. De la munți înalți până la câmpii, dune de nisip și ghețari, “Pluto prezintă o mare diversitate de forme de relief și o complexitate a proceselor (geologice), rivalizând cu orice altă planetă din sistemul nostru solar”, a comentat Alan Stern.

Dacă un artist ar fi creat un astfel de tablou al lui Pluto înainte de survolul nostru, probabil că m-aș fi gândit că a exagerat, însă chiar așa stau lucrurile pe această planetă pitică.

Alan Stern
coordonator științific al misiunii New Horizons

Considerată o lungă perioadă de timp drept cea mai îndepărtată planetă față de Soare, Pluto a fost reclasificată drept planetă pitică în 2006, dar nu a fost niciodată observată îndeaproape până la survolul sondei New Horizons care a devenit în luna iulie primul ambasador al Terrei care s-a apropiat de acest corp cosmic.

Fotografiile de înaltă rezoluție realizate de instrumentele sondei de dimensiunile unui pian de concert dezvăluie un peisaj fragmentat de lanțuri muntoase înalte, oarecum similar cu cel al Europei, unul dintre sateliții giganticei planete gazoase Jupiter. În prezent sonda New Horizons transmite datele și fotografiile realizate spre Pământ, proces care va dura aproximativ 1 an.