12.7 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 20:13

De ce sunt românii campioni europeni la fumat

spot_img

Cazurile de cancer pulmonar depășesc media mondială în țara noastră, dar statisticile negre nu impresionează fumătorii, al căror număr crește, și nici autoritățile, ale căror acțiuni de prevenție sunt aproape inexistente.

Specialiștii spun că în ultimii cinci ani, proporția cazurilor noi de cancer pulmonar a crescut cu 10%. 11 mii de români sunt diagnosticați, anual, cu această boală, dar numărul fumătorilor crește, mai ales în rândul tinerilor.

Președintele Societăţii de Cardiologie, Gabriel Tatu-Chiţoiu a declarat pentru digi24.ro că speranța de viață a românilor este cu 15 ani mai mică decât cea a francezilor, de exemplu. Mai ales că la noi, fumatul a devenit o modă printre tineri, unii începând să fumeze chiar de la vârste fragede, de sub 10 ani.

Și deși fumatul a devenit o problemă pentru sistemul medical, pentru că problemele și bolile cauzate de acest viciu s-au înmulțit și sunt costisitoare, statul nu face mai nimic în domeniul prevenirii acestui fenomen. Nu există campanii de sprijinire a celor care doresc sau reușesc, un timp, să renunțe la viciu, cu ajutorul medicamentelor gratuite. Din lipsa fondurilor, aceste medicamente nu mai pot fi date gratuit în numeroase cazuri, așa că mai mult de jumătate dintre cei care au încercat să renunțe la fumat, se întorc la țigări.

S. Marinescu