4.8 C
București
marți, 19 martie 2024 - 6:12
No menu items!

ANM anunță ploi torențiale, după inundațiile care au blocat mai multe drumuri

spot_img

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o nouă informare meteorologică de ploi torenţiale şi vijelii valabilă în cea mai mare parte a ţării până marţi dimineaţa, dar şi de disconfort termic pentru regiunile sud-estice. În ultimele 24 de ore, peste 3000 de pompieri au intervenit în 34 de localități din 16 județe pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vântul puternic, conform IGSU. Mai multe drumuri din Cluj, Gorj și Tulcea sunt blocate sau greu-accesibile.

IGSU anunță în, în ziua și noaptea de sâmbătă, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 49 case, 119 curți, 133 de beciuri/subsoluri, 1 anexă gospodărească, 4 străzi, 2 operatori economici, 1 instituție publică, 1 pasaj rutier și 2 podețe.

Circulația rutieră a fost restricționată pe două drumuri naționale și două drumuri județene, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, informează centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române .

  • DN1R – blocat în localitatea Sâncraiu, județul Cluj (circulația rutieră este deviată pe DJ 126, prin localitate);
  • DN57B – la kilometrul 1+200 de metri, pe raza orașului Oravița (județul Caraș-Severin), din cauza ploilor abundente din ultima perioadă, zidul de sprijin al taluzului s-a prăbușit în albia unui râu, afectând și suprafața de rulare. Un sens de mers este blocat, circulându-se deviat;
  • DJ 672C – blocat în zona localității Runcu, județul Gorj;
  • DJ 582 – blocat în zona localității Slatina-Timiș, județul Caraș-Severin.
  • DN22D – circulație pe un fir, alternativ, la kilometrul 1+200 de metri (ieșirea din orașul Măcin către localitatea Horia), după ce un pod din acest loc s-a surpat în județul Tulcea.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o informare meteorologică de ploi torenţiale şi vijelii valabilă în cea mai mare parte a ţării până marţi dimineaţa, dar şi de disconfort termic pentru regiunile sud-estice.

Astfel, în intervalul 5 iulie, ora 10:00 – 7 iulie, ora 10:00, mai ales în cursul după-amiezilor şi la începutul nopţilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se vor manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 de litri/mp şi izolat 40 de litri/mp.

În perioada menţionată, îndeosebi în regiunile sud-estice, disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor atinge 35 – 36 de grade Celsius.