12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:14
No menu items!

Angajații ar putea să își verifice singuri istoricul muncii lor în Revisal. USR PLUS a depus un proiect de lege în acest sens

spot_img

Inițiativa legislativă prevede ca angajații să aibă acces neîngrădit la datele proprii din registrul de evidență al salariaților, Revisal. Accesul va fi online, imediat și necondiționat de consimțământul angajatorului, potrivit proiectului depus de deputatul USR PLUS Cristina Prună.

Proiectul de lege propune modificarea articolului 34 al Codului Muncii și introducerea posibilității accesului la istoricul contractelor de muncă pentru fiecare persoană care este sau a fost angajată.

Angajații vor putea accesa oricând istoricul contractelor de muncă terminate sau active.

„Registrul general de evidență a salariaților este accesibil online pentru salariați/foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea și tipărirea acestor date”, prevede proiectul de lege.

Inițiatoarea proiectului, afirmă că noile prevederi vor elimina cererea scrisă și vor reduce termenul de eliberare a documentelor de la 15 zile la câteva minute.

„Există multiple situații în care oamenii au nevoie de un un extras din registrul de evidență al salariaților sau de un document echivalent care atestă vechimea în muncă. Acum, angajații sunt obligați să parcurgă o procedură birocratică greoaie pentru un astfel de document. Datele respective se regăsesc deja într-o bază de date online, iar angajații ar trebui să aibă dreptul să o acceseze. Prin adoptarea acestui proiect de lege, eliminăm necesitatea depunerii unei cereri scrise și tăiem termenul de eliberare a documentului de la 15 zile la numai câteva minute”, a declarat Cristina Prună.