22.1 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 13:34
No menu items!

Angajaţii Oltchim vor primi o parte din banii restanţi

spot_img

Angajaţii companiei Oltchim vor primi pe 5 octombrie 40% din salariul pe luna august, a declarat joi, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop. ]n  august, salariaţii de la Oltchim au muncit doar până pe 23, pentru că după aceea combinatul s-a închis.

Oficialul a mai spus că pentru restul de 60% din salariu nu s-a făcut o analiză, dar a apreciat că se va acorda până la finalul lunii, pentru că trbuie repornit combinatul până atunci.
Liviu Marian Pop a mai spus că există şi alte căi pe care le va urma executivul una dintre ele fiind cea legată de băncile comerciale şi de beneficiarii produselor de la Oltchim, de clienţii fideli ai Oltchim, care au plătit marfa în avans.

“Din partea guvernului putem discuta de maxim 10 milioane euro pe baza acordului cu FMI, BM şi CE pentru că toate sumele peste 10 milioane euro înseamnă un termen de şase luni de zile ca răspuns din partea lor. Şi atunci am zis că e o perioadă prea lungă’, a arătat oficialul guvernamental.

În ceea ce priveşte negocierea cu băncile şi cu clienţii Oltchim, este o chestiune care poate duce “pentru normalizarea combinatului undeva la 30-40 de milioane de euro”.

“Cei 10 milioane de euro pot fi daţi în maximum 30 de zile odată cu primirea răspunsului de la FMI, CE şi BM. Comisia este înştiinţată, dar în paralel este obligatoriu să obţinem finanţare de la bănci şi clienţi. Oamenii o să îşi ia salariu fără orele suplimentare pentru că unii mai aveau ore suplimentare în momentul în care funcţiona combinatul. În zona aceasta se face o analiză la nivelul conducerii combinatului. Sumele de avans sunt de fapt din încasările restante către Oltchim”, a mai spus Pop.(S.S.)