15.2 C
București
marți, 30 aprilie 2024 - 22:56
No menu items!

Anchete la un centru de plasament din Oradea, unde copiii spun că sunt bătuţi

spot_img

centru de plasament

Avocatul Poporului şi Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială au cerut începerea unor anchete la un centru de plasament din Oradea, după ce tineri instituţionalizaţi au spus că sunt bătuţi de angajaţii instituţiei, au declarat luni reprezentanţii celor două instituţii.

Mai mulţi adolescenţi dintr-o instituţie pentru copiii cu probleme psiho-sociale din Oradea i-au acuzat pe educatori şi chiar pe şeful centrului de acte de cruzime, relatează Mediafax.

„Ţi se introduceau degetele de la o mână între uşă şi toc. Aproape că îţi strivea degetul”, „Am fost bătut, dat cu capul de pereţi, călcat în picioare. Am un canin care mi-a ieşit prin buză în timp ce m-o lovit. M-a ameninţat că: te omor, te omor, tot aşa urla la mine”, „Domnul A m-a luat de cap, m-a zgâriat pe gât şi mi-a dat câteva palme. Domnul M obişnuieste să lovească cu bastonul pe copii în palme, peste spate, alteori ne băga degetele la uşă şi trăgea uşa”, sunt unele dintre mărturiile copiilor de la centru.

Acuzaţiile adolescenţilor sunt susţinute şi de o angajată din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Bihor.

„De fapt, toţi ştim ce se întâmplă acolo. Ştiu că au fost şi mai sunt agresaţi verbal, fizic, emoţional. Este o situaţie care încă nu s-a soluţionat cu toate că plângerile copiilor au ajuns peste tot”, a declarat femeia.

Adjunctul Avocatului Poporului pentru Drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap, Ionel Oprea, a declarat luni că a dispus, din 24 octombrie, începerea unei anchete în instituţia din Oradea.

Adjunctul Avocatului Poporului a declarat că reprezentanţii biroului teritorial al instituţiei au discutat deja cu directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor şi, în cursul zile de miercuri, aceştia urmează să facă verificări în centrul de plasament.

Totodată, directorul Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), Adrian Toader, a declarat că vor fi făcute verificări „în cel mai scurt timp” la centrul din Oradea.

Centru de Resurse Juridice (CRJ) a cerut, în scris, în 25 octombrie, Avocatului Poporului, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Consiliului Judeţean Bihor, intervenţia de urgenţă pentru a asigura protecţie copiilor din acelaşi centru de plasament din Oradea.

Totodată, CRJ cere Parchetului să se autosesizeze în acest caz şi să apere interesele copiilor abuzaţi, potrivit articolului 63, lit. g, din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

„CRJ atrage atenţia că abuzurile aplicate copiilor cu probleme psihosociale închişi în instituţii (privaţi de libertate în accepţiunea Protocolului Opţional la Convenţia împotriva Torturii, Tratamentelor Inumane şi Degradande), constituie o gravă încălcare a Legii 272/2004 şi a tratatelor internaţionale şi că statul român prin instituţiile de la nivel local şi central este responsabil de prevenirea şi sancţionarea oricărui comportament care poate afecta dezvoltarea copiilor”, precizează un comunicat de presă.

Lucian Mera