15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 1:32
No menu items!

Americanii își consolidează poziția în România, pe zona producției de gaze

spot_img

Americanii își consolidează poziția în România, pe zona producției de gaze

Amromco, cea mai mare companie independentă producătoare de gaze din amonte, din România, a anunțat luni o investiție de 50 de milioane de dolari realizată de Mercuria, unul dintre acționari. Amromco este o companie înființată în 2002, are acționariat american și sediul central în Houston, Texas (SUA).

”Capitalul va fi utilizat în scopul accelerării dezvoltării companiei Amromco în România și în spațiul Europei de Est, prin extinderea parteneriatelor existente și consolidarea poziției deținute în plan regional”, se arată într-un comunicat de presă remis Sursa Zilei.

Potrivit aceluiași comunicat, partenerii Amromco includ companiile Petrom, sucursală a OMV și cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Est, precum și Romgaz, o companie cu capital de stat și cel mai mare producător de gaze naturale din România.

”Investiția va asigura, de asemenea, fonduri suplimentare necesare accelerării dezvoltării celorlalte active existente ale companiei, care includ 30 de perimetre de exploatare, dezvoltare și explorare pe teritoriul României, permițând deschiderea spre alte asocieri și oportunități în Europa de Est”, a mai transmis compania.

În urma tranzacției finalizate recent, Amromco a achiziționat de la Petrom trei câmpuri petroliere în partea de Nord-Est a României, intenționând să continue colaborarea cu această companie în regiune. În plus, Amromco a dezvoltat un parteneriat cu Romgaz începând cu anul 2003. În acest timp, a derulat cu succes operațiuni de dezvoltare și reabilitare a producției în câteva câmpuri deținute de Romgaz, totalizând o producție suplimentară de aproximativ 2 miliarde metri cubi.

Ca parte integrantă a acordului, Amromco și Mercuria vor stabili o asociere de marketing pentru derularea activităților de comerț pe teritoriul României, oferind oportunități suplimentare în sectorul vânzării de gaze.

Potrivit reprezentanților Amromco, First Reserve, cea mai mare companie privată de capital pe plan internațional, concentrată exclusiv pe domeniul energetic, va rămâne în continuare acționarul majoritar în cadrul Amromco.

”Amromco deține recordul dovedit în re-dezvoltare și producție în România de-a lungul unei perioade de 11 ani. Acesta constă într-o cotă de succes de 80% în operațiuni de foraj și reparații capitale. Fluxurile de numerar rezultate din producția curentă sunt în creștere, fundamentând compania și dând naștere unor noi oportunități și valoare adăugată pentru acționari”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit documentului, prin combinarea liberalizării prețului la gaze în România cu oportunitățile pe piața de export, Amromco deține o poziție care îi asigură beneficii din tarifarea îmbunătățită a gazelor.

“Investițiile făcute de Mercuria determină dezvoltarea accelerată a companiei Amromco, prin creșterea producției din active existente și achiziționarea de noi oportunități în Europa de Est. De asemenea, acordul plasează compania într-o poziție benefică în vederea încheierii altor parteneriate strategice cu companii de petrol și gaze care se impun în plan regional”, a declarat Ron Carpenter, CEO al Amromco.

La rândul său, Shameek Konar, Director de investiții în cadrul Mercuria, crede că România va juca un rol esențial în domeniul energiei, în regiune.

‘’Considerăm că România va deveni un punct energetic central în zonă, iar Amromco deține poziția unică ce îi permite să devină unul dintre participanții de seamă în cadrul pieței liberalizate de gaze’’, a punctat Konar.

În vederea acoperirii necesarului de energie, România importă o cantitate importantă de gaze și alte hidrocarburi din țările învecinate. Prețul la gaze se află, în prezent, în proces de liberalizare. Mai multe companii internaționale au pătruns recent în România și au initiat operațiuni, inclusiv americanii de la Exxon și Chevron, dar și compania spaniolă Repsol.

Cosmina Croitoru