17.6 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021 - 19:37

Amendă RECORD în piața energiei. 30 de milioane de lei pentru abuz de poziție dominantă. Ce companie a primit amenda

spot_img

O investigație a fost declanșată în ianuarie 2019, iar, acum, la finalizarea acesteia a venit și amenda uriașă. Consiliul Concurenței a amendat compania Delgaz Grid SA din grupul german E.ON cu 30 de milioane lei (circa 6 milioane euro) pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor conexe distribuției de gaze naturale, au declarat surse oficiale pentru Economedia.ro. Este cea mai mare amendă dată vreodată companii din piața de energie.

Consiliul Concurenței a sancționat Delgaz Grid pentru că ar fi abuzat de poziția sa dominantă din piața distribuției de gaze naturale, refuzând să dea acces tuturor companiilor la o serviciile furnizate.

Delgaz Grid SA are monopolul a distribuţiei de gaze naturale în 20 de judeţe situate în nordul ţării.

Potrivit surselor Economedia, compania din grupul german E.ON ar benefia, totuși de o reducere, după ce ar fi recunoscut faptele anticoncurențiale.

Nu este singura companie din piața de gaze amendată de Consiliul Concurenței, însă sancțiunea este cu multe peste altele.

Astfel, Distrigaz Sud a primit o sancțiune de 17 milioane de lei tot pentru abuz de poziție dominantă, compania Premier Energy SRL a fost amendată cu 6,3 milioane lei tot pentru abuz de poziție dominantă, iar Wirom Gas SA și nouă executanţi de lucrări în domeniu au fost amendați cu peste 900 de lei pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.