16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 17:51
No menu items!

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE în legătură cu decesul lui Alexei Navalnîi

spot_img

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat miercuru la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în legătură cu decesul subit în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, anunță MAE.

Convocarea a fost făcută din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

„Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităţilor ruse. A evidenţiat nevoia unei investigaţii transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanţele în care s-a produs decesul. A menţionat obligaţia morală a autorităţilor ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsufleţit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia”, transmite MAE.

Potrivit MAE, „convocarea ambasadorului rus reflectă poziţia consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive şi sistematice ale drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în Federaţia Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federaţia Rusă a angajamentelor asumate la nivel internaţional în acest domeniu”.

Pe 16 februarie, opozantul rus, adversarul numărul unu al lui Vladimir Putin, a murit, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Arctica, în regiunea Iamal, unde ispăşea 19 ani de închisoare. 

Potrivit serviciilor penitenciare ruse (FSIN), Alexei Navalnîi a murit după ce i s-a făcut brusc rău, „în urma unei plimbări”.

                                                                                                         Adina Bucur Silav