10.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 22:05
No menu items!

Ambasada rusă: diplomatul rus a părăsit România

spot_img

 

oleg malglinov

Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov a declarat că diplomatul rus care a accidentat grav un cetățean român și-a încheiat misiunea în România, părăsind miercuri țara.

În contextul în care MAE a aflat că diplomatul urma să părăsească România, s-au făcut demersuri de urgență pe lângă Ambasada Rusiei.

”MAE a făcut de urgenţă un demers pe lângă ambasadorul rus, subliniind că nu se justifică o plecare imediată a diplomatului, acesta beneficiind oricum de imunitate diplomatică”, se precizează într-un comunicat al Ministerului de Externe.

”În opinia MAE, transmisă părţii ruse, un astfel de gest intempestiv este de natură să afecteze negativ percepţia publică asupra modului de abordare şi disponibilităţii părţii ruse faţă de acest caz. MAE a subliniat că, în condiţiile în care Convenţia de la Viena garantează libera circulaţie a tuturor diplomaţilor, inclusiv ieşirea de pe teritoriu statului de reşedinţă, iar România trebuie să respecte pe deplin această normă juridică, responsabilitatea pentru efectele generate revine integral şi exclusiv părţii ruse”, se mai specifică în comunicat.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu l-a întâmpinat miercuri pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malghinov, în vederea anunțării deciziei autorităţilor ruse privind solicitarea efectuată de ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean de ridicare a imunităţii de jurisdicţie pentru diplomatul rus