7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 11:15
No menu items!

Alocațiile pentru copii se majorează. Cu ce sumă infimă cresc

spot_img

Alocațiile ar trebui să crească începând cu 1 ianuarie 2024, așa cum a anunțat Guvernul. Majorarea s-ar putea să sufere o mică amânare, până în luna martie, după ce INS va anunța oficial rata inflației din anul precedent.

Potrivit legislației în vigoare, alocațiile pentru copii vor fi majorate diferențiat în funcție de vârsta acestora.

Copiii cu vârsta de până la 2 ani sau cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei. Totodată, aceeași sumă de 631 de lei este acordată și copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care suferă de un handicap. Alocația va crește cu 44 de lei.

Copiii încadrați în intervalul de vârstă de 2-18 ani, precum și tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, primesc o alocație lunară de 256 de lei. Alocația va crește cu 17 lei și va ajunge la 273 lei, adică 54 euro.

Un proiect de ordonanță de urgență aprobat în urmă cu doi ani prevede că, începând din anul 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie a inflației.

Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. Prin urmare, alocațiile pentru copii ar urma să crească și de la 1 ianuarie 2024.

D.Constantin