17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 12:41
No menu items!

Alocațiile copiilor încaieră coaliția de dreapta

spot_img

Un nou scandal politic stă să explodeze în coaliția de guvernare pe tema alocațiilor pentru copii.

Totul a pornit de la premierul Florin Cîțu, care a anunțat săptămâna trecută că nu sunt bani  pentru creșterea alocațiilor de la 1 iulie, cum era prevăzut în legea aflată în vigoare. Așa au început și frământările politice, acuzele între liderii coaliției de guvernare, avertismente și declarații care se bat cap în cap.

Liderul USR PLUS Dan Barna a declarat, luni, după ședința formațiunii sale, că ”atunci când s-a construit programul de guvernare și bugetul, alocările erau așa cum cum le cunosc și eu și dumneavoastră”. Adică erau banii prevăzuți pentru creșterea alocațiilor copiilor. Prin urmare, dacă se dorește o schimbare, a subliniat Barna, este nevoie de un punct de vedere al Ministerului Finanțelor și o nouă discuție în coaliție.

În replică, liderul PNL și ministru al Muncii Raluca Turcan a declarat:

„Foarte bine. Atunci, trebuie să şi arate unde”.

Întrebată dacă majorarea alocațiilor de la 1 iulie este prevăzută în bugetul de stat, Turcan a spus că ”în momentul de față, avem alocați pentru plata alocațiilor aproximativ 9,7 miliarde de lei. Este o chestiune de decizie politică. Dacă se ia decizia să fie majorate, 2 miliarde de lei probabil că pot fi identificate, însă e important să punem în balanță”.

De asemenea, Raluca Turcan a mai spus că ”o decizie în acest sens trebuie tranșată în această lună în Parlament unde, de exemplu, există în dezbatere un proiect de lege privind alocațiile copiilor. Până atunci, vom avea o discuție astăzi în coaliție.”

Între timp, PSD a anunțat că va depune în Parlament un proiect de lege care prevede creșterea alocațiilor pentru copii la nivelul stabilit prin lege în ianuarie 2020.

Cora Dumitrescu