vineri, 7 august 2020 - 15:42

Alimentaţia nesănătoasă şi riscurile ei

Ioan Aurel Pop: Educația online și reducerea orelor de curs vor îndobitoci tinerii și-i va dezumaniza

Învățământul preponderent online și reducerea orelor pentru materiile predate în școli, anunțate de ministrul Educației, Monica Anisie, vor avea consecințe dramatice asupra generațiilor viitoare,...

Pană de curent în trei sectoare din București. Și Guvernul a rămas fără electricitate

O pană masivă de curent s-a produs vineri, în jurul orei 13.00, în București, fiind afectate mai multe cartiere, sectoarele 1, 5 și 6....

DSP București va fi condusă de un general de armată

Ministerul Sănătății a decis să instaleze o conducere militară la Direcția de Sănătate Publică București, potrivit unor surse citate de Antena 3. Cel care va...

Peste 50% din cazurile pozitive din Iași sunt persoane întoarse din concediu. Cum se răspândește virusul în hotel

În ultima perioadă, în medie, 15 persoane la fiecare 25 de depistaţi pozitiv la testele Covid-19 din județul Iași au fost anterior în concediu...

Alimentaţia nesănătoasă şi riscurile ei

Alimentaţia dezechilibrată este principala cauză a bolilor grave care apar în prezent, 14 milioane de decese fiind cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată, potrivit celor mai recente date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

O alimentaţie de tip fast-food asociată cu un consum ridicat de băuturi carbogazoase nu este tocmai ideală pentru sănătatea organismului, cu atât mai mult cu cât se recurge zilnic la acest regim. Dar, o alimentaţie nesănătoasă înseamnă şi consumul exagerat de dulciuri sau produse de panificaţie care au la bază făină albă rafinată.

Iata câteva boli declanșate de alimentația dezechilibrată:

1 Malnutriția: este cauzată fie de subalimentație, fie de supraalimentațieți și indică deficitul de energie, proteine si microelemente (vitamina A, iod, fier). Această tulburare poate cauza riscuri grave pentru sănătate incluzând scăderea sistemului imunitar, insuficiența renală, atac de cord și chiar deces.

2 Infecții ale rinichilor: deficitul de vitamine, deshidratarea și scăderea tensiunii arteriale cresc riscul de a suferi de anumite infecții la rinichi și chiar de insuficiența renală.

3 Osteoporoza: oasele sunt formate în mare parte din calciu, de aceea prezența acestui mineral în organism este absolut necesară. O dietă necorespunzătoare privează organismul de prezența calciului și conduce ulterior la apariția unor complicații, de genul fracturilor osoase.

4 Echimoze cutanate: O deficiență de vitamine din organism va scădea capacitatea organismului de a se apăra, cât și tensiunea arterială sau numărul de tromobocite, favorizând învinețirea pielii și mărind perioada de vindecare a rănilor.

5 Probleme dentare: decalcifierea dintilor, eroziunea smalțului și apariția cariilor.

6 Insuficiența hepatica: ficatul poate fi suprasolicitat în cazul unei alimentații greoaie. Lipsa meselor regulate și o alimentație bogată în produse grase și aditivi forțează ficatul să-și facă rezerve, constituite adesea din grăsimi.

7 Afectiuni cardiovasculare: asocierea dintre mai multe tulburări precum malnutriția, deshidratarea, scăderea tensiunii arteriale, dezechilibre electrolitice și dezechilibre horomonale poate provoca probleme serioase inimii.

8 Atrofierea musculară: dupa vârsta de 30 de ani, musculatura corpului suferă modificări și începe să se atrofieze. Un regim alimentar lipsit de proteine va obosi organismul și va stimula pierderea masei musculare.

9 Depresie: schimbările frecvente de dispoziție sau depresia pot fi cauzate de factori fiziologici asociați tulburărilor alimentare, cum sunt: dereglările hormonale, carențele vitaminice, malnutriția sau deshidratarea. Introducerea proteinelor în alimentație, deoarece acestea cresc nivelul de triptofan, un aminoacid care se tranformă în serotonină și amplifică starea de bună dispoziție.

10 Oboseala: senzațiile de slăbiciune și lipsa de energie pot fi produse de o alimentație precară. Excesul de alimente de tip fast-food, bogate în grăsimi, și lipsa lichidelor din organism îngreunează digestia și favorizează instalarea oboselii.

R.M.  

Vechile răceli pot antrena sistemul imunitar pentru a lupta contra coronaviruslui

Infecţiile anterioare cu virusurile care provoacă răceli pot antrena sistemul imunitar pentru a recunoaşte şi ataca virusul SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19, conform unui nou...

Câți bani vor primi angajații și angajatorii de la stat, dacă le-au fost afectate contractele, din cauza pandemiei

Guvernul va adopta, în şedinţa de vineri, o ordonanță de urgență pentru angajaţii şi angajatorii care se confruntă cu situaţii de diminuare a contractelor,...

Lucian Bode: Autostrada Unirii ar trebui finalizată în 2027

Ministrul transporturilor, infrastructurii şi telecomunicaţiilor, Lucian Bode, a declarat, joi, la Iaşi, că în anul 2027 ar trebui finalizată Autostrada Unirii. "Toată lumea spune, în...

Administrația Prezidențială spune că Iohannis a greșit în privința redeschiderii școlilor

Administrația Prezidențială recunoaște,  într-un comunicat de presă,  că președintele Klaus Iohannis a greșit când a vorbit despre redeschiderea școlilor.  După ce ziarul Libertatea a demonstrat...

Covid-19: Bolnavii asimptomatici sau cu simptome ușoare ar putea beneficia de o imunitate legată de limfocitele T (studii)

Ar putea fi unii oameni protejați împotriva Covid-19 în ciuda unui test serologic negativ sau fără să fi contactat niciodată boala? O imunitate încă...