22.8 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 11:11
No menu items!

Alexandru Rafila se năpustește peste sistemul medical după cazul bărbatului ars care a murit în Belgia: „Transferul a fost greoi!”, „Nu e loc de scuze!”, „Nu este prima oară!”

spot_img

Moartea bărbatului ars survenită în Belgia după ce în România a fost plimbat între trei spitale a generat o serie de reacții.

Una dintre cele mai dure a venit din partea deputatului Alexandru Rafila, reprezentantul OMS în România, care acuză un transfer greoi care a făcut ca șansele pacientului să scadă.

„Eu cred că a fost un transfer greoi, pentru că, dacă ar fi fost prima dată când lucrul acesta s-ar fi întâmplat, atunci, sigur că puteam să găsim scuze. Gândiţi-vă că în mod repetat au fost astfel de situaţii după Colectiv, dar şi în perioada care a urmat tragediei de la Colectiv au fost astfel de situaţii şi speram să fie o procedură rapidă, care să evite complicarea situaţiei unor pacienţi”, a afirmat Rafila, la Palatul Parlamentului, informează G4Media.

„Degeba sunt transferați pacienți în fază terminală”

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că pacientul care a murit în Belgia a fost transferat în străinătate de îndată ce s-a găsit un centru şi a fost posibil „din punct de vedere tehnic”.

În replică, Alexandru Rafila a declarat că degeaba sunt transferaţi pacienţi aflaţi în fază terminală. Transferul trebuia făcut „cât mai repede”, când funcţiile vitale sunt păstrate, iar şansele de supraviețuire și vindecare sunt mari, a declarat Alexandru Rafila , citat de G4Media.

Pacientul a ajuns în Belgia „într-un hal fără de hal!”

Un mesaj plin de indignare a avut și medicul Adina Alberts pe care l-a postat pe pagina ei de socializare.

„Este incredibil ce s-a întâmplat cu pacientul electrocutat de la Constanța, trimis din spital în spital. Ce-a căutat la Iași?! Eu nu pot să înțeleg de ce nu a fost trimis direct la Floreasca?! Să vă amintesc totuși că există și un Spital de Arși în Capitală?! De ce nu a fost trimis acolo?! Sau direct în Belgia?! S-a plimbat bietul om în trei spitale din 3 orașe ca, până la urmă, să ajungă într-un hal fară de hal, cu 5 germeni cuibăriți în plăgile lui arse.

Doamne Dumnezeul! Ce nesăbuință! Transmit sincere condoleanțe familiei îndoliate! Îmi pare nespus de rău”, a transmis medicul Adina Alberts pe Facebook.

Bărbatul de 51 de ani, din Constanța, a suferit în data de 20 ianuarie o arsură gravă prin electrocutare.

A fost transportat iniţial la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar în data de 21 ianuarie a fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon” din Iaşi, ca apoi să fie adus în Capitală, la Floreasca.

În data de 28 ianuarie când fusese programat zborul spre Belgia, cursa a fost anulată „din motive tehnice”. 

Pacientul a fost transferat în Belgia cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naţionale pe data de 29 ianuarie. Luni, 15 februarie, acesta a murit.