17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 18:02
No menu items!

Alexandru Rafila prezice încă 45 de zile de evoluție nefavorabilă a infectarilor cu Covid. „Guvernul să își facă din populație un partener”

spot_img

Reprezentantul OMS în România, Alexandru Rafila, susține că evoluția nefavorabilă a infectărilor nu va putea fi controlată în perioada următoare și că va mai dura cel puțin 45 de zile în care numărul infectărilor va crește, iar presiunea pe secțiile ATI va fi tot mai mare. „O revenire la o viață normală ar putea avea loc la toamnă”, a spus Alexandru Rafila într-un interviu televizat.

Valul al treilea al pandemiei va mai dura cel puțin o lună și jumătate cu o creștere a cazurilor de Covid în rândul populației, este de părere medicul Rafila. El a mai spus că populația trebuie continuu încurajată să se vaccineze.

„Eu cred că această evoluţie nefavorabilă a numărului de cazuri, a suprasolicitării secţiilor medicale şi aşa mai departe va mai dura circa 45 de zile, aşa zisul al treilea val, iar o soluţie legată de revenirea la o viaţă normală o putem obţine în toamnă, la sfârşitul lunii septembrie, octombrie, dacă campania de vaccinare va continua să funcţioneze bine din două puncte de vedere: primul, creşterea capacităţii de vaccinare la minim 100.000 de persoane pe zi inclusiv sâmbăta şi duminica (…) şi al doilea să avem aderenţa la vaccinare, pentru că e un pericol evident dacă oamenii vor fi prost informaţi, minţiţi, tensionaţi şi aşa mai departe există acest risc al lipsei de aderenţă la vaccinare, adică degeaba ai vaccin dacă oamenii nu se vaccinează”, a declarat Alexandru Rafila marţi seară, la Prima Tv.

Reprezentantul OMS propune Guvernului să schimbe abordarea și să caute să își facă aliați din celelelate forțe politice și mai ales din populație.

”Dacă guvernul actual îşi schimbă abordarea şi reuşeşte să-şi transforme populaţia în partener, inclusiv celelalte forţe politice, că până la urmă nu cred că cineva are dorinţa ca lucrurile să meargă prost, cel puţin mă gândesc la mine, am dorinţa ca lucrurile să meargă bine, indiferent că eşti în zona politică sau în afara ei”, a mai spus Alexandru Rafila.