ALEGERI ÎN GERMANIA. Angela Merkel câștigă. Pentru prima dată în istorie, un partid de extremă-dreapta devine a treia forță politică

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel – Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU) – au obținut o victorie netă, mult mai largă decât se aștepta, la alegerile parlamentare federale de duminică. Un scor istoric a înregistrat și dreapta naționalistă, Alternativa pentru Germania (AfD), care reușește să intre în parlament.

Potrivit AFP, citată de AGEREPRES, Angela Merkel va fi reconfirmată în funcția de cancelar printr-un vot în Bundestag (camera interioară a parlamentului federal), după constituirea unei coaliții majoritare în parlament. Negocierile dificile în acest sens, care se conturează între CDU/CSU, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii) și Verzi (ecologiștii), ar putea dura până în decembrie.

Conform rezultatelor definitive, conservatorii au obținut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puțin decât la scrutinul din 2013, iar social-democrații — 20,5%, cu 5,2% mai puțin.

Pe locul al treilea se află AfD, cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea în Bundestag.

Pe locurile următoare se situează liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% față de scrutinul anterior, când FDP nu a mai reușit să intre în parlament. Stânga radicală Die Linke a obținut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologiștii — 8,9% (plus 0,5%).

Viitoarea cameră inferioară a parlamentului german va avea un număr record de deputați: 709, față de 630 în actuala adunare. Această creștere a numărului de deputați se explică prin sistemul proporțional complex din Germania, care ajunge periodic să redistribuie, la finalul numărării, mandate suplimentare tuturor mișcărilor reprezentate.

Duminică seara, Angela Merkel i-a recomandat lui Martin Schulz, preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD), să reanalizeze decizia privind trecerea în opoziţie, exprimând speranţa prelungirii coaliţiei guvernamentale.

Martin Schulz ar trebui să reanalizeze poziţia. “Poate că vom putea discuta din nou despre acest lucru mâine”, a declarat Angela Merkel, potrivit cotidianului “The Guardian”.

După aflarea rezulatului, Martin Schulz, liderul Partidului Social-Democrat, a semnalat intenţia de a trece în opoziţie.

R.D.

NICIUN COMENTARIU