9.1 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 7:51
No menu items!

Ajutorul de minimis: Criteriul ”primul venit, primul servit” ar putea fi eliminat UPDATE

spot_img

Ajutorul de minimis: Criteriul ”primul venit, primul servit” ar putea fi eliminat

Ministerul Finanțelor Publice ia în calcul eliminarea criteriului ”primul venit, primul servit” la depunerea cererii pentru ajutorul de minimis, au declarat reprezentanți ai instituției pentru Sursa Zilei. De asemenea, ministerul lucrează la un set de criterii de performanță pentru calificarea ceror care vor să acceseze acest tip de finanțare.

UPDATE Potrivit ultimelor discuții purtate între ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, și premierul Victor Ponta, noile reglementări și alocarea banilor vor rămâne în sarcina MFP, în timp ce procedura de înscriere și implementarea/monitorizarea proiectelor vor fi gestionate de Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR-uri), aflate în subordinea ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea.

Aceiași oficiali din Finanțe au declarat, pentru Sursa Zilei, că proiectul de act normativ cu ultimele modificări în derularea schemei de minimis va fi discutat în Guvern miercurea viitoare. Propunerea privind descentralizarea procesului de organizare pentru înscrierea în schema de minimis a venit din partea ministrului Chițoiu, care a dorit să evite astfel un alt eventual blocaj în sistemul de înregistrare electronică.

Premierul Victor Ponta a declarat joi, că ADR-urile vor gestiona schema de minimis, nu Ministerul Finanţelor, pentru a se evita situaţii ca cea de săptămâna trecută, când sesiunea de înregistrare online a IMM-urilor a fost anulată după blocarea site-ului.

„Cred că soluţia pe care împreună cu ministrul de Finanţe, domnul Chiţoiu, o vom aplica în perioada imediat următoare este să nu mai ţină la Ministerul de Finanţe aceste programe şi să le dăm la ADR-uri (agenţii de dezvoltare regională), cele care au funcţionat până la urmă cel mai bine, şi nu o să mai avem calculatoare care se blochează şi zeci de mii de firme care accesează doar la Ministerul de Finanţe”, a declarat joi Ponta, aflat într-o vizită în judeţul Călăraşi.

Mediul de afaceri a reclamat, mai ales în urma blocajului apărut la prima sesiune de înregistrare electronică a cererilor pentru minimis, că unul dintre viciile procedurii este criteriul ”primul venit, primul servit”. Astfel, se încearcă o evaluare calitativă a cererilor de finanțare, în condițiile în care foarte multe IMM-uri își doresc banii.

Criteriile de performanță implementate de Finanțe ar urma să fie raportate la sectoarele de activitate prioritare și competitive la nivel național, numărul de locuri de muncă, gradul de inovație (noile tehnologii cu valoare adăugată, cercetare), cifra de afaceri, dar și capitalul rulat.

Un om de afaceri care a eșuat în încercarea de a obține finanțare la cea mai recentă sesiune a afirmat că problema cea mai mare este că multe firme fără activitate și fără proiecte se pot înscrie și pot câștiga pe criteriul primului venit, iar în cele două săptămâni până la depunerea documentației pot contracta un consultant care să le facă un proiect oarecare, având finanțarea asigurată.

”Nu este în regulă, pentru că aceste firme iau fața altora care au muncit câteva luni pentru proiecte, care au plătit consultanți, au făcut prognoze economice, estimări, strategii de marketing, cum am făcut eu. Apoi, ești blocat de unul care nu știe ce vrea să facă, doar s-a bagat primul la ciolan și apoi vede el ce proiect depune împreună cu dosarul”, a afirmat omul de afaceri, care a solicitat anonimatul.

La sesiunea recentă de înregistrare online, serverele MFP au înregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicațiile instituției, înclusiv pentru schema de minimis. În intervalul 8.30 – 8.36, oră la care sesiunea de înregistrare s-a încheiat, doar 20.225 de persoane au reușit să intre pe pagina de Internet a MFP dedicată schemei de minimis.

Ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, a decis anularea primei sesiuni de înregistrare online pentru schema de minimis, după ce mai multe firme au reclamat nereguli în desfășurarea procedurii.

Având în vedere noile modificări avute în vedere de minister, reprezentanții instituției au precizat pentru Sursa Zilei că o nouă sesiune de înregistrare nu va avea loc mai devreme de două luni și nu în aceeași formă.

C.C. / V.B.