13.9 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 8:45
No menu items!

Adrian Năstase critică dur politica de partid. „PSD intră în hibernare?”

spot_img

Fostul lider al PSD și fost premier al României, Adrian Năstase, critică dur decizia conducerii partidului de a nu permite accesul la funcții în Parlament a liderilor partidului. Fostul premier spune că astfel PSD ajunge să joace cu echipa de juniori pentru a nu exista dispute în partid. 

„PSD a „reusit” să piardă, in ultimii ani, cam toate bătăliile politice – pentru presedintie, partial pentru locale si pentru europarlamentare. A pierdut si, probabil, va pierde din nou guvernul. Neavand aliati, va pierde si controlul parlamentului. Parlamentul este insă o posibilă platformă pentru viitoarea etapă politică, din 2024, cand vor avea loc alegeri prezidentiale, parlamentare, europarlamentare si locale. De aceea, singura tribună publică de care va dispune PSD in pregătirea acelor alegeri, rămâne parlamentul, locul unde se vor dezbate legi cu dedicatie, si se vor infrunta reprezentantii partidelor. Momentele de deschidere a sesiunii parlamentare sunt importante pentru că acum se decid componenta birourilor permanente, conducerea comisiilor parlamentare, conducerea diferitelor delegatii permanente etc. Partidul a scăpat de „grija” de a forma un guvern (pare că nu este interesant să creeze nici măcar un „guvern din umbră) si consideră, probabil că la alegerile viitoare „destinul” va hotăra „rotativa” guvernamentală.

Imi aduc aminte de perioada 1996-2000, cand partidul a fost in opozitie. Atunci s-au pus bazele, in parlament, a echipelor viitoare de conducere, au fost calibrate mesajele politice si ideologice. Atunci liderii cu autoritate ai partidului au castigat cele mai multe bătălii.

Ce ne anuntă acum, presedintele PSD?

„Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, joi, că nicio funcţie din Parlament nu va fi ocupată de un membru al conducerii partidului sau de un preşedinte de organizaţie”.

„Alături de colegii mei din Consiliul Politic Naţional, am luat hotărârea de a continua să modernizăm PSD şi nicio funcţie din Parlament nu va fi ocupată de către un membru al conducerii PSD sau de către un preşedinte de organizaţie”.

„Este timpul ca partidul să promoveze oameni tineri, profesionişti şi să ne asigurăm că vom avea un viitor împreună. Şi liderii PSD, chiar dacă sunt profesionişti, chiar dacă au câştigat alegerile, chiar dacă în domeniile lor de activitate sunt recunoscuţi, au înţeles că nu trebuie să existe în interiorul partidului o dispută pe anumite funcţii”

Înțeleg deci că PSD va juca cu echipa de juniori pentru a nu exista dispute in partid. Incredibil!

Pregătirea tinerilor se face in departamente, in „guvernul din umbră”, nu in prima linie. Va fi o luptă dură pentru alocarea comisiilor. E nevoie ca liderii de grup să cunoască cutumele si algoritmul de alocare, să aibă o experientă dobandită in timp. Iar bătăliile din birourile permanente vor fi esentiale pentru stabilirea agendei. Vă reamintesc faptul că o „defectiune” in reprezentarea PSD in Biroul Senatului a blocat activitatea acestei camere si a impiedicat adoptarea legii care ar fi permis desfăsurarea alegerilor in primăvară.

Asa incât, ce să cred? Intră partidul in hibernare, renuntă la cei mai buni „jucători” ai săi din parlament?

Care ar putea fi motivul? Sacrificarea unor interese pe termen lung pentru unele interese pe termen scurt?  Abandonarea tribunei parlamentare in favoarea unor „dialoguri” de culise?”.