16.3 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 4:06
No menu items!

Acuzat de ultraj, fiul unui expert ce lucrează la Guvern a fost angajat, la 20 de ani, consilier la Institutul de Statistică

spot_img

Pus sub control judiciar după ce a dat cu mașina peste un polițist, în fața Gării de Nord, Bogdan Florin Mardale se dovedește a fi un tânăr bine împins în carieră de puterea familiei. El este fiul unui expert superior din cadrul Secretariatului General al Guvernului, iar la 20 de ani a fost angajat ca secretar personal al președintelui Institutului Național de Statistică, poziție care nu impunea decât studii mediii, după cum au explicat reprezentanții instituției pentru Libertatea, fără a preciza însă și ce l-a recomandat pe acest tânăr în mod particular. În 2017, președintele INS era tot Tudorel Andrei, cel care ocupă poziția din 18 ianuarie 2013.

Tânărul de 23 de ani care a lovit cu mașina un polițist care-i ceruse actele a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Polițiștii din sindicatul Europol se temeau însă că acest caz va fi mușamalizat, nu doar pentru că băiatul și-a sunat tatăl să-i ceară iertare după ce l-a lovit pe polițist, ci mai ales pentru că tatăl tânărului, angajat al Guvernului României, ar fi intervenit pentru a-l scăpa de dosarul penal.

Scenele, surprise de o cameră de supraveghere, au stat la baza acuzațiilor de ultraj, iar relatarea polițistului a conturat coportamentul ostentativ agresiv al tânărului, care a refuzat să se legitimeze și apoi a fugit cu mașina, avariind alte autoturisme în timpul ce era urmărit de poliție

Florin Marcu, agentul lovit, a relatat pentru ProTV cum tânărul „a trecut pe roşu, n-a mai ţinut cont de semafoare, de nimic. Am ajuns pe o stradă înfundată, el l-a sunat pe tatăl lui şi i-a spus: Tata, am dat peste un poliţist te rog să mă ierți″⁣.

Conform unor surse din cadrul poliţiei, şoferul, Bogdan Mardele în vârstă de 23 de ani din Alexandria nu consumase alcool şi nici droguri în momentul accidentului. La audieri, şoferul a negat acuzațiile şi a mărturisit că nu l-a văzut pe agentul de poliţie în stradă şi că nu a avut nicio intenţie să-l lovească.

După prima tură de audieri, tânărul a fost lăsat să plece acasă. Iniţial, spun reprezentanii Sindicatului Europol, procurorul a considerat că ar fi vorba despre vătămare corporală şi părăsirea locului accidentului.

Cosmin Andreica, Europol: ″Vorbim despre un procuror care nu s-a prezentat la sediul poliţiei pentru a încadra fapta ca ultraj. A vazut imaginile şi a spus că pentru aşa ceva nu vine la poliţie. Tatăl băiatului s-a prezentat la sediul poliţiei fluturând legitimaţia de serviciu şi afirmând că e angajat al secretariatui general al guvernului″⁣.

Polițistul a mers pe cont propriu la INML pentru a-i fi eliberat un certificat, iar suspectul s-a ales cu obligația de a se prezenta periodic la Inspectoratul de Poliție Teleorman, dar si interdicția de a părăsi țara. În plus, nu are voie să ia legătura, direct sau prin intermediari, cu subofițerul și cu familia acestuia.