16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 6:10
No menu items!

ACORD DE PACE pentru Estul Ucrainei. Kiev: S-au stabilit paşii către armistițiu – UPDATE

spot_img

Rusia nu este parte a conflictului, astfel încât nu poate decide un armistițiu

 putin si porosenko

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și omologul său rus Vladimir Putin au căzut de acord asupra încetării permanente a focului în estul separatist al Ucrainei, a anunțat miercuri președinția de la Kiev după o conversație telefonică între cei doi lideri, transmite AFP. Kremlinul a anunţat însă că Rusia nu poate decide o astfel de măsură deoarece „nu este parte implicată în conflict”. Ulterior, Preşedinţia ucraineană şi-a nuanţat afirmaţiile privind acordul la care au ajuns preşedinţii rus şi ucrainean, precizând că au convenit asupra unui „proces pentru încetarea focului”.

UPDATE – Kievul şi-a nuanţat afirmaţiile privind acordul la care au ajuns Putin şi Poroşenko

Preşedinţia ucraineană şi-a nuanţat afirmaţiile privind acordul la care au ajuns preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, în vederea soluţionării crizei din Ucraina, precizând că au convenit asupra unui „proces pentru încetarea focului”, relatează BBC News Online.

„Conversaţia lor a condus la un acord privind un proces pentru încetarea focului în regiunea Donbas”, potrivit Kievului. Comunicatul adaugă că cei doi preşedinţi „au ajuns la o înţelegere comună privind paşii care duc către pace”.

La rândul lor, rebelii din regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk au subliniat că nu poate exista un armistiţiu până când Guvernul de la Kiev nu îşi retrage forţele armate din est, potrivit corespondentului BBC.

Un purtător de cuvânt al rebelilor, citat de RIA Novosti, a apreciat de asemenea că Poroşenko nu ar deţine controlul complet asupra forţelor ucrainene din est.

Pe de altă parte, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a declarat că UE continuă să lucreze la noile sancţiuni vizând Rusia, deoarece armistiţiul nu a fost confirmat.

UPDATE – Rusia nu este parte a conflictului, astfel încât nu poate decide un armistițiu

Președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Petro Poroșenko, nu s-au înțeles asupra încetării focului în Ucraina, întrucât Rusia nu este parte a conflictului, dar liderii celor două țări au discutat modalitățile de soluționare a crizei ucrainene, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului rus, potrivit RIA Novosti.

Declarațiile lui Peskov intervin după ce președinția de la Kiev a anunțat o înțelegere între Vladimir Putin și Petro Poroșenko asupra încetării permanente a focului în sud-estul Ucrainei.

 „Putin şi Poroşenko au discutat despre măsuri care ar fi favorabile unui armistiţiu între rebeli şi forţele ucrainene. Rusia nu poate negocia concret un armistiţiu, deoarece nu este parte implicată în conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia RIA Novosti.

UPDATE – Putin şi Poroşenko au ajuns la un acord privind un armistiţiu în Ucraina

„Președintele ucrainean a discutat cu președintele rus o încetare totală a focului (…) Ei au căzut de acord asupra unei încetări a focului în Donbas”, bazin minier în estul ucrainean care cuprinde regiunile separatiste Donețk și Lugansk, se arată în comunicatul menționat.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au discutat la telefon despre modalităţile de ieşire din criză în Ucraina,  cei doi preşedinţi discutând „despre criza militară şi umanitară din Ucraina”.

„Liderii au schimbat opinii despre prioritatea acordată încetării vărsării de sânge în sud-estul ţării”, a anunţat Peskov, citat de agenţiile de presă ruseşti.

C.A.