14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 6:52
No menu items!

Achitări pe bandă în instanțe pentru dosarele făcute de foștii șefi ai DNA. „Șpaga” fostului ministru de interne Cristian David nu a putut fi probată

spot_img

Fostul ministru de interne Cristian David a fost achitat de un complet de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul făcut de foștii șefi de secții din DNA, Doru Țuluș și Claudiu Dumitrescu, în care a fost acuzat că a primit jumătate de milion de euro de la un denunțător aflat în arest pentru altă faptă, la data denunțului.

Astfel, procurorii DNA de la acea vreme au stabilit, cu ajutorul SRI, că David, în calitate de ministru de interne, în cursul anului 2007, ar fi pretins și ar fi primit, prin intermediul șefului său de cabinet, incriminat în aceeași speță, 500.000 de euro de la un denuntator, beneficiar al unor drepturi litigioase. Suma respectivă ar fi fost luată de David pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din Buzău.

Cristian David „a beneficiat” de tot circul aferent DNA, la acea vreme. A fost defilat în cătușe, a primit mandat de arestare și prelungire timp de trei luni, doar pe baza acelui denunț. Nici rechizitoriul nu a fost mai bine documentat, procurorul Doru Țuluș și șeful secției a II-a de atunci, Claudiu Dumitrescu au trimis dosarul în judecată pentru luare de mită, fără să probeze concret fapta. Deși ancheta s-a făcut cu sprijinul SRI, în instanță nu a fost luată în seamă niciuna dintre aceste probe din dosar.

Cristian David a primit achitare în temeiul art. 16 alin. 1 lit. c) din Codul de procedură penală – “nu există probe ca o persoană a săvârșit infracțiunea”. Achitarea a fost dispusă pentru fapta de trafic de influență, deoarece încă de la instanța de fond, când David primise pedeapsa de 5 ani cu executare, se schimbase încadrarea juridică, din luare de mită, în trafic de influență. Decizii de achitare au primit și ceilalți inculpați din dosar.

E. Stan