1.1 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 13:16
No menu items!

Legea privind repatrierea aurului în România este constituțională, a decis CCR. Reacția lui Șerban Nicolae, inițiatorul proiectului

spot_img

Curtea Constituțională a dezbătut, miercuri, sesizarea PNL și USR pe proiectul legislativ iniţiat de Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României să repatrieze în totalitate aurul depozitat de România în străinătate. CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate, astfel că legea va fi trimisă lui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

În obiecția de neconstituționalitate la Legea pentru modificarea articolului 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, PNL și USR au susținut că proiectul a fost adoptat fără consultarea prealabilă a Băncii Centrale Europene, încălcând astfel obligațiile asumate de România prin Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) și alte norme europene obligatorii.

Pe 24 aprilie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, care prevede ca BNR să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Imediat după anunțul deciziei CCR, senatorul PSD Șerban Nicolae a reacționat și cere președintelui și Băncii Naționale să pună în aplicare legea.

“AUR CURAT CONSTITUȚIONAL

Curtea Constituțională a României a respins, cu largă majoritate, obiecția de neconstituționalitate formulată de Klaus Werner Iohannis, PNL și USR împotriva propunerii legislative prin care aurul constituit ca rezervă de Banca Națională a României să fie deținut integral în țară!
Proiectul meu, la care l-am asociat, din proprie inițiativă pe Liviu Dragnea, a avut susținerea parlamentarilor Partidului Social Democrat și a Alianței Liberalilor și Democraților, PNL, USR și UDMR votând împotrivă. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR (propus și votat de parlamentarii PSD!) s-a opus din răsputeri acestei propuneri, susținând chiar teze pentru care un student la ASE ar pica examenul de specialitate fără drept de apel.
Domnule Iohannis, promulgați Legea!
Domnule Isărescu, organizați repatrierea aurului!
Măcar atât să faceți pentru România ca demnitari ai statului român.

Poate nu întâmplător, decizia Curții Constituționale a României în această speță s-a dat de Ziua Drapelului Național, 26 iunie.”, a mai scris Șerban Nicolae pe Facebook.