6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 11:45
No menu items!

Achim Irimescu: MADR pregătește un ajutor financiar pentru apicultori în limita a 4 mil. €

spot_img

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește un ajutor financiar în limita a patru milioane de euro pentru apicultorii care au înregistrat pierderi din cauza vremii nefavorabile din acest an, a declarat vineri ministrul Achim Irimescu.

”Încercăm să-i ajutăm pe apicultori în acest an și în principiu vom putea acorda un ajutor financiar de 15 lei pe stup. Încă analizăm, dar cred că vom putea aloca în jur de 4 milioane de euro pentru sector. Din datele transmise de apicultori, au fost afectate în acest an de condițiile meteo nefavorabile între 1,2 și 1,4 milioane de familii de albine”, a declarat Irimescu, citat de Agerpres.

Sprijinul pentru apicultori va veni după rectificarea bugetară, anunțată pentru finele lunii iulie, începutul lunii august, alte domenii vizate de un posibil sprijin financiar fiind sectorul cărnii de porc și cel pentru achiziția de material genetic pentru reproducția la ovine și caprine.

Încă din luna mai, apicultorii români au solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face față situației dificile din acest an, cauzate de ploile excesive și vremea nefavorabilă, care au redus semnificativ producția de miere și au afectat familiile de albine.

Cele mai afectate zone sunt vestul, centrul și sudul țării. Producția de miere din acest an nu va depăși 7.000 de tone, adică o treime din producția unui an normal. 80-90% din familiile de albine au avut de suferit în urma condițiilor meteo nefavorabile, potrivit estimărilor apicultorilor.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 de milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, iar peste 60% dintre aceștia sunt membri ai Asociației, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

T.S.