15 C
București
joi, 30 mai 2024 - 3:52
No menu items!

Accesul la concertele în aer liber cu adeverință de vaccinare sau test COVID

spot_img

Untold sau Neversea ar putea fi organizate în această vară cu o serie de reguli clare. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, propune ca accesul spectatorilor la evenimentele în aer liber să se poată face în baza unei adeverinţe de vaccinare împotriva COVID 19, a unui test negativ sau a unui document care să ateste că persoana respectivă a trecut prin boală.

Gheorghiu a anunțat, marți, la Digi24 că este în discuții cu Institutul Național de Sănătate Publică şi cu operatorii culturali.

„În acest moment suntem în discuţii cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu operatorii economici culturali cu privire la reluarea evenimentelor medii şi mari in aer liber. Avem în vedere pentru accesul participanţilor la eveniment ori prezentarea unei adeverinţe de vaccinare, ori prezentarea unui test negativ, ori prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin această boală şi are deja anticorpii formaţi. Analizăm inclusiv varianta prin care operatorii culturali să aibă la intrare un centru de testare rapid”, a afirmat Gheorghiu.

El speră că odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber să avem nişte reguli clare, care să permită desfăşurarea unor astfel de evenimente.

„Dacă ne uităm în restul Europei, în Marea Britanie, festivalurile ar începe undeva prin luna iunie, iar Olanda şi-a propus ca acestea să fie deschise undeva prin luna iulie. Aşadar, suntem şi noi în aşteptare legat şi de proiectul celor de la Comisia Europeană vizavi de paşaportul verde digital. Această comisie a anunţat că va prezenta public pe 17 martie o variantă”, a arătat Gheorghiu.

Potrivit acestuia, Ministerul Culturii pledează pentru a nu fi impusă o limită de spectatori, în situația în care toată lumea care a intrat acolo este ori vaccinată, ori testată, ori imunizată.

„În momentul de faţă, evenimentele în aer liber, cât şi cele din interior sunt limitate la 500 de persoane. În momentul în care vom avea o rată de vaccinare, care ne va da motive să fim optimişti, atunci noi vom pleda pentru eliminarea acestei limite”, a precizat Bogdan Gheorghiu.